Gynekolog může odhalit i nemoci, ke kterým nemáme příznaky

Gynekolog může odhalit i nemoci, ke kterým nemáme příznaky

Těžko bychom hledali ženu, která si prohlídky u ženského lékaře zvaného gynekologa užívá. Většina žen tyhle chvíle zkrátka nevyhledává, a když už to musí přijít, „přežije to“ se zaťatými zuby a pohledem někam do stropu. Pravdou ale je, že i když prohlídky u gynekologa nepatří mezi naše oblíbené činnosti, každá žena by je měla podstoupit alespoň jednou za rok.

Gynekolog není zdaleka důležitý jen u žen, které se rozhodly otěhotnět a snaží se o miminko. I když v době těhotenství ženy gynekologa navštěvují vůbec nejčastěji, rozhodně to neznamená, že pokud žena není těhotná nebo přírůstek do rodiny neplánuje, nemá v ordinaci gynekologa, co dělat.

Některé dospívající dívky mohou na svou první gynekologickou prohlídku přivézt zdravotní problémy, ale jiné potíže mít nemusejí. Kdy tedy s prohlídkou u gynekologa začít?

Obecně platí, že dívky, které nemají zdravotní obtíže, mají pravidelný menstruační cyklus a ještě neměly ani neplánují mít pohlavní styk, prohlídku u ženského doktora nepotřebují. Pokud se však budou chtít ujistit o tom, že jsou zdravé a nechat se prohlédnout, nikdo je rozhodně nevyhodí. Kdy už ale prohlídka u gynekologa hraje poměrně důležitou roli je, když se dívky rozhodnout začít sexuální život. V tomto období je dobré, si nechat své zdraví zkontrolovat případně se poradit ohledně vhodné antikoncepce. Od započetí sexuálního života, respektive od prvního sexuálního styku, by potom dívky a ženy měly gynekologa navštěvovat pravidelně.

Pohlavní styk totiž, i když se u mužů nemusí žádné příznaky projevovat, může být příčinou mnoha pohlavních chorob. U některých chorob nemusí mít obtíže ani žena. To však v žádném případě neznamená, že se nejedná o nic vážného, spíše naopak! Chorobných stavů, které nezpůsobí ženě žádné obtíže a odhaleny mohou být až při návštěvě u gynekologa je spousta. Mezi ty nejčastější patří přednádorové stavy děložního čípku nebo dokonce rakovina děložního čípku.

Je třeba mít na paměti, že gynekolog není jako lékař ORL, kterého navštívíme pouze, když nás něco bolí nebi trápí. Gynekolog by se měl stát průvodcem našeho intimního zdraví, se kterým si spousta žen neví rady a stydí se zeptat. Vzhledem k velkému studu mluvit o podobných záležitostech se spousta žen bojí gynekologa navštívit. Pravidelné, předem plánovaní prohlídky, nás k tomu donutí. Pokud zrovna hledáte gynekologa, navštívit můžete třeba paní doktorku MUDr. Věru Sládkovou.