Co všechno ovlivňuje “já“ našeho domova?

Co všechno ovlivňuje “já“ našeho domova?

Každý domov má jakési své kouzlo. U každého doma to také trošku jinak voní. Vůni či pach svého domovo většinou necítíme, protože to vnímáme jako naše nejpřirozenější prostředí, tedy místo, kde je vše, včetně pachů, přesně jak má být. Na druhou stranu kdykoliv jdeme k někomu na návštěvu, cítíme cosi, čemu by se dalo říct pyžmo onoho domu. Čím více potom danou domácnost navštěvujeme, tím méně intenzivně tyto pachy cítíme a vnímáme, ale stále víme, že tam jsou. Tyto pachy jsme většinou schopni alespoň nějak abstraktně vysvětlit či charakterizovat, zatímco lidi, kteří na daném místě bydlí, nic necítí. Možná je tento pach ovlivněn jídlem, které jíme a vaříme, pracími prostředky, které používáme či směsí parfémů, které používají členové domácnosti, nebo je to možná směsice úplně všeho.

Kromě pachů tvoří naše „doma“ mnoho dalších věcí. To, čeho si asi každý všimne na první pohled je nábytek a styl, ve kterém je byt či dům zařízený. Někdo preferuje moderní a „studený“ nábytek, jiný mí zase rád dřevěné vyřezávané skříně a stolky či oblíbený provance styl. Vzhled domova však zdaleka netvoří pouze velké kusy nábytku, jejichž sestavu pořídíme v sériové výrobě obchodů s nábytkem. Kdyby se totiž náš dům skládal pouze ze základního nábytku a bílých zdí, byly by všechny domy stejné a nebylo by na nich nic osobního. Dokonalý domov dotváří hlavně barvy a doplňky.

Často podceňovanou, avšak velmi důležitou částí jsou barvy stěn. To, jestli nás bude pokoj nabíjet pozitivní energií, udržovat relaxační atmosféru, nebo nám po vstupu do něj naskočí na těle husí kůže, ovlivňuje právě barva pokoje. Správně zvolenými barvami můžeme ovlivnit nejen jakési naladění pokoje, ale také jeho velikost. Pokud se například chystáme malovat malý pokojíček a chceme v něm opticky zvětšit prostor, použijeme kombinaci světlých barev na stěnách a co nejsvětlejší barvy na stropě. V opačném případě použití tmavých temných barev by se nám ten samý pokoj mohl zdát podstatně menší a pobyt v něm by pro nás mohl připomínat pobyt v kopce. Naopak ve velkých a prostorných pokojích, které nejsou celé zaskládané nábytkem, mohou tmavé barvy vytvářet honosný dojem. V dnešní době, kdy se fantazii meze nekladou a malíři jsou moderní a kreativní, je běžné na jeden pokoj použít kombinaci několika barev. Můžeme potom mít dvě a dvě stěny jinak barevné, nebo mít naopak jen jednu stěnu v jiné barvě. Není už také výjimkou, že se barvou na stěnu vytváří různé obrazce, které pokoj oživí a dodají mu zase úplně jiný rozměr. Tohle vše dokáže dobře odvedená malířská práce.

Vůni našeho domova nezměníme, pořídit si celý nový nábytek je zase příliš nákladné a nebudeme to nejspíš dělat moc často, ale malováním si náš dům můžeme pozměnit prakticky kdykoliv. Proto pokud přemýšlíme, nebo se rozhodujeme pro nějakou změnu „vizáže“ našeho domu, není na škodu zkusit zaexperimentovat právě s barvou stěn.