Malování se dá vyhnout díky tapetám

Malování se dá vyhnout díky tapetám

Pro mnohé jsou malířské práce učiněnou noční můrou, všechno uklidit, schovat pod folie, správně namíchat barvu, natřít zdi rovnoměrně, a nakonec uklízet cákance barev všude po pokoji. Tomu se dá v dnešní době ale poměrně snadně vyhnout, ať už pozváním malířské firmy nebo tapetami. Tapety se opět vrací do mody a nabízí nepřeberné množství vzorů a barev, díky kterým místnost ožije a získá jedinečný vzhled. Stačí očistit zeď a jednoduše bez nepořádku nalepit tapetu. Tapetou také snadno zakryjete nedokonalosti na zdi.

Dnes jsou tapety spíše bytovým doplňkem, který dodá každému interiéru originalitu. Letí především velké a výrazné motivy, které upoutají na první pohled. Ty je ale potřeba vhodně skombinovat s nábytkem, aby nepůsobily jako pěst na oko. Výrazné motivy se také zpravidla dávají na jednu, maximálně dvě zdi a u ostatních stěn se volí jednoduchá barva, aby měla tapeta možnost vyniknout.

Při výběru tapety volte podle svého vkusu a toho co se vám líbí, nenechte se módními časopisy zmanipulovat do něčeho, co je zrovna in, ale vás pohled na křiklavé zdi brzy omrzí. Volte tak, abyste se v prostoru cítili příjemně a vzor se vám líbil. Držte se jednoduchého pravidla, že malé k malému, do malých prostor volte tapety spíše s menšími vzory, které budou mít možnost vyniknout. Naopak malé motivy na velkých zdech mohou působit nudně. Zaměřte se i na světlo, v místnostech, kde je ho málo je tmavá tapeta ještě více zatemní.

Zeď je potřeba na tapetování připravit, očistit ji a vyrovnat nerovnosti. Také odstranit případné zbytky předchozích tapet a oddělat ze zdi všechny vypínače a zásuvky, aby vznikl rovný povrch na lepení. Tapetu je také dobré si připravit dopředu, některé jsou samolepící, na jiné budete potřebovat speciální lepidlo. pokud chcete mít jistotu, že tapety budou rovně a rovnoměrně, pozvěte si odborníka, který vám s tapetováním pomůže.