Sníte o vlastní kavárně nebo restauraci?

Sníte o vlastní kavárně nebo restauraci?

Mnoho lidí sní o tom, že si jednou založí vlastní kavárnu nebo restauraci. Pustit se do podnikání v oblasti gastronomie je v mnohém velmi dobrý nápad, lidé budou potřebovat jíst a pít vždy a obliba kaváren a restaurací stále stoupá. Zároveň se však jedná o nelehký úkol, protože jako u každého podnikání je potřeba mít dobrý nápad, zaujmout zákazníky a v neposlední řadě si poradit se vší administrativou a financemi.

Vzhledem k velkému množství gastro zařízení ve městech, kdy pomalu kavárna střídá kavárnu, to chce mít především dobrý nápad a nabídnout lidem něco unikátního. Jakmile toto máte, přichází na řadu neméně příjemná část a tou je vybavení všech praktických náležitostí. Nejdříve je potřeba si vybavit živnostenský list na provozování hostinské činnosti. Pokud máte vystudovanou střední nebo vysokou školu z oboru nebo máte šestiletou praxi z profese související z gastronomií, nebudete mít při zařízení tohoto živnostenského list žádný problém.

Když už na úřadě budete, požádejte si i o vydání koncese na prodej lihu, málokterá restaurace ale i kavárna se obejde bez alkoholických nápojů. Pokud nepřebíráte stravovací zařízení po někom jiném, musíte mít zpracovanou projektovou dokumentaci pro stavební úřad. Sehnání vhodných prostor záleží na vás, ale nezapomeňte se zamyslet, zda v daném místě bude o službu zájem. Gastro zařízení je nejlepší koupit u některé ze specializovaných firem, které vám ho i namontují a zaškolí personál, jak ho správně používat.

Každé stravovací zařízení musí splňovat všechny hygienické normy, být zkolaudováno a málokdo ví, že pro podnikání v oboru pohostinství potřebujete i vyjádření hasičů o bezpečnosti budovy a zpracované požární bezpečnostní řešení. Potom je potřeba si sehnat dodavatele, zaměstnat personál a nezapomenout na reklamu a propagaci.