Není kuře jako kuře

Není kuře jako kuře

Kuřecí maso je u nás velmi oblíbené, průměrný Čech ho zkonzumuje kolem dvaceti pěti kilo na rok. Říká se, že je ze všech druhů masa nejzdravější, mají ho v oblibě sportovci i je zařazeno do četných diet. Jeho úprava je velmi rychlá a jednoduchá a pokrmy z něj nabízí nespočet možností. V čem je kuřecí maso zdravé a proč stejně jako u čehokoliv dalšího platí, že se to s ním nevyplatí přehánět?

Tak předně, mnohdy, když si v obchodě koupíte kuřecí řízky, ve skutečnosti se nejedná o kuře. Jde o tak zvaného brojlera, což je speciálně vyšlechtěný druh kuřete pro maso. Rychleji nabývá váhu a potřebné hmotnosti dosáhne vykrmováním za čtyřicet dnů. Jejich rychlý růst není způsoben hormony ani genetickou úpravou, jedná o speciálně vyšlechtěný druh, který hodně jí a nabývá na svalové hmotě. Brojleři nemají vajíčka, tedy se nemnoží, takže když je chce někdo chovat, musí si koupit kuřata. Prodej brojlerů nabízí například zemědělské družstvo ZD Přeštěnice.

Ať už se jedná o kuřata nebo brojlery je toto maso dobrým zdrojem proteinů, které jsou nezbytné pro regeneraci svalů a jejich nárust. Dále v něm najdeme mnoho vitamínu a minerálů důležitých pro správné fungování našeho těla jako je B6, niacin a selen. Nízké procento tuku je další výhoda a chuť netřeba zmiňovat. Ale každá mince má dvě strany. Kuřecí maso také obsahuje hodně cholesterolu a v porovnání s ostatním masem je na tom stejně jako třeba hovězí. Jeho přílišná konzumace také vede k hromadění odpadních látek z metabolismu a přetěžování ledvin.

Maso, které koupíte v obchodě taky velmi často bývá nadstavované vodou, aby mělo větší objem a váhu. Po uvaření z velkého řízku zbyde sotva 40 %. Jediná záruka je si koupit maso, které vůbec nemá kolonku složení, protože pak se opravdu jedná o maso. Nebo využít prodej drůbeže někde v okolí a koupit si ničím neupravované maso.