Dárcem krve v každém věku

Dárcem krve v každém věku

Krev je velmi cenná tekutina a při některých lékařských zákrocích je nezbytná pro záchranu pacienta. Nelze ji vytvořit, dá se však získat od zdravých lidí, kterým se odebrané množství krve zase rychle doplní.

Pracoviště, která se zabývají odběry krve a krevní plazmy, provádějí většinou z biologického materiálu i laboratorní testy. Ne severní Moravě má nestátní Krevní centrum pracoviště ve Frýdku-Místku, v Havířově, v Bohumíně, ve Valašském Meziříčí a v Opavě. Dárcovství krve je dobrovolné a bezplatné, ale člověk, který se mu pravidelně věnuje, má kromě dobrého pocitu, že pomáhá zachraňovat lidské životy, i další výhody. Odběru předcházejí důkladné zdravotní prohlídky, dárce má tedy jistotu, že je zcela zdravý. Výhodou je zejména podrobné vyšetření krve před odběrem a pravidelné vyšetření jednou ročně na cholesterol, triglyceridy a glukózu. Všechna laboratorní vyšetření jsou pro dárce krve a plazmy bezplatná. V den odběru má dárce nárok na pracovní volno v rozsahu 24 hodin od doby nástupu na odběr, vlastní odběr, cestu zpět a zotavení. Na dárce pamatují zdravotní pojišťovny, které je zvýhodňují, poskytují jim vitamíny a další benefity. Od základu daně z příjmu se dárcům odpočítává částka 3000 Kč za odběr. Při deseti a více odběrech Český Červený kříž odměňuje plaketami prof. Jánského, za osmdesát a více odběrů zlatými kříži.

A kdo se může stát dárcem? Osoba starší 18 let a mladší 65 let, v dobrém fyzickém stavu, se systolickým tlakem pod hodnotu 180 a diastolickým pod 100, s váhou vyšší než 50 kilogramů a tělesnou teplotou do 37 ºC. Maximální věk pro první darování je 60 let, takže se lze stát dárcem bez problémů i ve středním věku.

V den odběru dárce musí mít doklad totožnosti a průkazku své zdravotní pojišťovny, den před odběrem by neměl jíst tučná jídla a pít alkohol. Na druhou stranu není vhodné před odběrem hladovět, do jídelníčku je třeba zařadit potraviny bez tuků, syrové i vařené ovoce a zeleninu. Důležité je dostatečně pít, a to minerálky, čaj a ovocné šťávy.

Pobyt ve zdravotnickém zařízení trvá přibližně dvě hodiny. Příchozí si nejprve odloží svoje osobní věci a vyplní dotazník. Před každým odběrem se měří tlak a teplota a také odebírá krev na krevní obraz. Laboratorní vyšetření krevního obrazu je hotové asi za dvacet minut a pokud neukáže nějaké odchylky, ujme se dárce lékař, který zkontroluje obsah dotazníku a dárce vyšetří. Vlastní odběr trvá asi 15 až třicet minut.