Chlad léčí i regeneruje

Chlad léčí i regeneruje

Chcete si zvýšit kondici, snížit nadváhu, odpočinout si a třeba také posílit sexuální apetit? Všechny tyto výsledky slibuje kryoterapie. Spočívá v krátkodobém pobytu, trvajícím zpravidla jen dvě až minuty, ve velmi nízkých teplotách, v hodnotách od 110 až 150ºC pod nulou. Nikdo se nemusí bát, že by se nachladil, nízké teploty ihned vystřídá aerobní aktivita. Nízká teplota působí na receptory chladu, celý povrch těla se prohřeje, kůže se prokrví a stejně tak vrstva podkoží a svalový aparát. Organismus mobilizuje svoje síly a vytváří v sobě látky, působící na záněty a bolestivost.

V kryosauně je velmi suché prostředí, mnohem sušší než v zimní přírodě. I kdyby se stalo, že vám chlad neudělá dobře, obsluha kabiny vám bude nápomocna a vy ji budete moci velmi rychle opustit. Je to stejné jako například v běžné sauně. Tam se můžete v případě přání zdržet i více než deset minut, nebo odtamtud vyběhnout dříve a ponořit se do studené vody. Tady je postup opačný, hned z chladu se jdete zahřát pohybem. Chlad cítíte pouze na povrchu těla, takže se do kryosauny nemusejí bát jít i ti, kteří trpí na prochlazení močových cest a jiných onemocnění, souvisejících s nevlídným počasím. Aby klient docílil výrazného efektu, měl by absolvovat kryoterapii nejméně šestkrát za sebou, lépe však desetkrát, ideálně dvakrát až třikrát týdně.

Kryoterapie je ideální pro sportovce, kteří pobytem v kryosauně rychle odstraní únavu po náročném výkonu, pro osoby s bolestí páteře, chronickým únavovým syndromem, depresemi, nadváhou  a také onemocněním kůže. Chlad má překvapivě příznivý vliv na revma, dnu, hojení jizev a ran, hematomy a otoky, ekzémy, migrénu, astma, sennou rýmu a obtíže při menopauze.  Kryosauně by se měly však vyhnout osoby s vysokým tlakem, po infarktu, s onemocněním srdce a cév, a také onkologicky nemocní. Pokud má někdo pochybnosti, zda je pro něj kryoterapie vhodná, měl by se raději poradit s lékařem.

A jak taková kryosauna vypadá? Je to válcová kabina, v které je nastavena a udržována nízká teplota. Chladícím médiem je kapalný dusík. Kdo do kabiny vstoupí, má hlavu nad kabinou a dýchá vzduch z místnosti. Proto je kryosanuna vhodná i pro ty, kteří trpí klaustrofobií a bojí se jít do uzavřeného prostoru kryokomory. Před kryoterapií si klient obleče teplé ponožky a spodní prádlo, neměl by být vlhký po předchozí návštěvě bazénu nebo zpocený.