I kominík může být podvodník

I kominík může být podvodník

Kominictví je jedno z nejstarších řemesel, která se dochovala a fungují dodnes. Kominíka na ulici poznají i děti v mateřské školce, protože ho viděli v nejedné pohádce. Muž v černém oblečení, s bílou čepicí nebo černým cylindrem na hlavě, v ruce metličku na komín a na rameni ideálně ještě kočku. Tohle je zobrazení, jak nám kominíky prezentují v pohádkách a od pravdy to nemá rozhodně daleko.

Pověry a babské povídačky o kominících, které nám jsou prezentovány nejen v pohádkách, ale také se dědí prakticky z generace na generaci, dosahují velkých úspěchů i v opravdovém životě. Není dnes například výjimkou, že se za kominíkem jdoucím po ulici z práce rozběhne dospělá žena nebo muž, aby se ho chytili za knoflík. Knoflík od kominíka má podle pověry přinášet těm, kteří se ho dotknou štěstí. Dříve se také věřilo, že kouř v kamnech z domu vyhání zlé duchy.

Dnes už sice víme, že kouř nám z domu duchy nevyžene, ale služeb kominíka přesto jednou za čas využijeme. Alespoň pokud bydlíme v rodinném domě, a staráme se tedy o svůj komín sami, je za potřebí si k nám tohoto „muže v černém“ jednou za čas pozvat, aby nám udělal revizi.

Ovšem není kominík jako kominík a v poslední době bylo zaznamenáno pár případům kdy se za kominíka někdo neoprávněně vydával. Vzhledem k tomu, že této oblasti málokdo z nás rozumí, je celkem pochopitelné, že po kominíkovi jen těžko překontrolujeme dobře provedenou revizi. Kdybychom to dovedli, tak bychom si ji ostatně taky mohli dělat sami. Existuje však pár rad, na co si dát pozor a jak se od podvodníků nenechat napálit.

Za prvé je třeba si uvědomit, že dobrý kominík přichází na objednávku a ne sám od sebe. Když nám tedy bude na domovní dveře klepat muž domáhající se provedení revize našeho komína, je riziko, že práci nedělá profesionálně, poměrně vysoké. Kominíci přicházejí zpravidla na objednávku. A kde na takové kominíky narazit?

Asi nejosvědčenějším a nejspolehlivějším způsobem je nechat si někoho doporučit od našich známých či sousedů, kteří už s nějakým mají zkušenosti. Další možností je obrátit se na někoho ze Společenstva kominíků. Toto sdružení vzniklo mimo jiné právě kvůli garanci profesní a etické úrovně v kominickém řemesle. Zde si můžeme být tedy téměř stoprocentně jisti, že na žádného podvodníka nenatrefíme. Pozor ale na falešné průkazy dokazující členství. Členství kominíků je lepší si vždy překontrolovat.

Kontrola a čištění spalinové cesty by měla trvat alespoň 20 minut, tedy pokud nám někdo bude tvrdit jen na základě pohledu na nebo do komínu, že nám vystaví potvrzení o jeho revizi, něco je špatně.

Stejně jako v jiných oborech je i u tohoto téměř prastarého řemesla dobré být obezřetní. Nikdy nevíme kdo všechno může chtít dobroty kominické dobroty využít a schovávat se jen za kostým.