„Čistým“ tělem k „čisté“ mysli

„Čistým“ tělem k „čisté“ mysli

I přes to, že se dnes všichni snažíme žít pokud možno zdravím životním stylem, čas od času si každý z nás „ujede“ i na něčem nezdravém. Není to jen nezdravé jídlo, co nám kazí naše zdraví a ubírá energii, kterou tolik potřebujeme. Našemu zdravému životnímu stylu neprospívá ani nedostatek tekutin.

Většina z nás tedy několikrát do roka přemýšlí o nějakém detoxu, kterým by jako zázrakem zmizely všechny neduhy, které si v těle pěstujeme několik měsíců nebo let. Pokud si uděláme detox jednou za deset let, asi to nebude velká výhra, ale na druhou stranu, lepší než nic. A co to vlastně ta detoxikace přesně je?

Pomocí detoxikace dochází k odstranění jedovatých látek z našeho těla. Ne snad, že bychom bez detoxu na tyto látky umřeli, ale život nám rozhodně neprodlouží. S nežádoucími látkami přichází naše tělo do styku již v období prenatálního vývoje, tedy ještě před narozením, a po příchodu na svět tento proces směle pokračuje. Naše tělo je schopné se látek zbavovat samo průběžně, ale vzhledem k jejich velkému množství je nestačí zlikvidovat všechny. Takové škodlivé látky, které se potom usazuje v těle, mohou způsobovat řadu problémů, počínaje klasickým úbytkem energie a zvýšenou únavou až po různé onemocnění jako třeba alergie a ekzémy. A tady přichází čas na to, abychom i my sami přiložili ruku k dílu a provedli cílenou detoxikaci organismu.

Detoxikací se odplaví tyto jedy (včetně parazitů) z našeho těla. Detoxikace potom probíhá hlavně ve vnitřních orgánech, a to konkrétně v játrech, střevech a ledvinách. Tyto orgány nejen že se detoxikace účastní, ale mají ji i přímo na starost.

Detoxikace organismu nepřinese zlepšení jen našeho fyzického zdraví, ale také zlepší naši psychickou kondici. Díky pročištění těla a dobití naší ztracené energie, máme přirozeně pozitivnější náladu a jakýkoliv stres nebo jiné zátěžové situace zvládáme lépe. K tomu abychom měli „čistou hlavu“ je tedy občas za potřebí vyčistit i tělo.

Detoxikaci na sobě nejen pocítíme, ale i uvidíme. Díky zlepšení metabolismu a činnosti trávící soustavy, začneme ztrácet i kilogramy na váze. Mimo jiné se tím také pročistí naše pleť a zvýší se její kvalita.

Jako tomu je prakticky u všech věcí, od kterých očekáváme dlouhodobí účinek, i tady je důležitá jakási pravidelnost a přizpůsobení nebo změna stravovacích návyků. Nemůžeme si zase myslet, že když budeme jíst tři hamburgery denně a jednou za rok to „propláchneme“ nějakou detoxikací, jsme za vodou. K detoxikaci je dobré zařadit také nějaký pohyb a doplnit ji probiotiky, která napomohou vytvoření rovnováhy ve střední mikroflóře.