Jízda na sněhu je zrádná

Jízda na sněhu je zrádná

Všudypřítomný sníh a náledí na silnicích jsou postrachem mnoha řidičů. Zima je obdobím s nejvíce nehodami a mnoho lidí se bojí s prvními vločkami sednout za volant. Klouzat po ledovce a prodírat se závějemi sněhu si žádá opravdu zkušeného řidiče, avšak je škoda v zimě na udržovaných silnicích se bát nevyužívat auto. Mnohdy člověk ani nemá na výběr a aby se dostal, kam potřebuje, musí být schopný řídit i na malém sněhovém poprašku.

Pokud se bojíte v zimě vyjet s autem z garáže nebo si nejste svými řidičskými dovednostmi ve zhoršených podmínkách úplně jistí, nejlepší co můžete udělat, je zaplatit si kondiční jízdy s instruktorem v nějaké autoškole. Instruktoři vám poradí, jak zvládat náledí, jak jezdit bezpečně a získáte i praktické rady, jak se o auto v zimě starat. Zdokonalíte svou řidičskou techniku a naučíte se opět něco nového. Pro ty, kteří řidičský průkaz ještě nevlastní, ale chystají si ho udělat, může být autoškola skvělým vánočním dárkem, a když se budete učit řídit v zimě za zhoršených podmínek, nic vás už potom nepřekvapí.

Všeobecně pro jízdu na sněhu a ledu ale i jen mokré silnici platí několik zásad, které je dobré za všech okolností dodržovat. Dávejte si pozor na plynulost jízdy více než kdy jindy, žádné prudké brždění ani zatáčení, na námraze auto snadno dostane smyk. Soustřeďte se na silnici a pokuste se předvídat, jedete lesním úsekem, po mostě? Pak je větší pravděpodobnost, že bude povrch klouzat. Více než kdy jindy také věnujte pozornost výstražným značkám, na svých místech jsou z dobrého důvodu. Nezapomeňte se soustředit ani na řidiče kolem sebe, na mokrém povrchu máte mnohem delší brzdnou dráhu. Také je potřeba znát své auto a vědět, jak se v které situaci chová a zajistit na zimu především jeho bezvadný technický stav. Pokud si však nejste jistí, raději nikam autem nejezděte nebo si opravdu zopakujte základy autoškoly.