Proč nakupovat bio?

Proč nakupovat bio?

Možná jste si v obchodech všimli výrobků označených bio, ale také jste nesporně zaregistrovali jejich mírně vyšší cenu a sáhli jako obvykle po jiném výrobku. Chceme nakupovat co nejlevněji, jsme zvyklí že v supermarketech najdeme vše, co potřebujeme a už se moc nezamýšlíme odkud výrobek pochází a jakým způsobem byl vypěstován. Opravdu se vyplatí upřednostňovat cenu na úkor kvality?

Biopotraviny nejen, že jsou zdravější, k jejich pěstování se nepoužívají pesticidy a nebezpečná hnojiva, ale díky tomu všemu jsou také mnohem šetrnější k životnímu prostředí. Musí splňovat přísné vyhlášky, aby mohly být nazývané bio a zároveň byly bezpečné. Nesmí obsahovat chemické látky, které vylepšují barvu a chuť ani být geneticky modifikované. Výrobky označené bio kvalitou pocházejí z ekologického zemědělství, které upřednostňuje přirozené plodiny pro dané prostředí, které tolik nezatěžují půdu. Ekologické zemědělství je zásadní nejen na kvalitu rostlin ale je šetrné i ke zvířatům. Ty jsou chována ve vhodném prostředí, většinou se pasou na loukách a do krmiv jim nesmí být přidávaná antibiotika ani hormony.

Ve světě je podpora lokálních zemědělců a bio farem velmi rozšířená, u nás si zatím jen pomalu zvykáme nakupovat mléko, vajíčka nebo i maso od lokálních pěstitelů. Další nesporná výhoda ekologického zemědělství spočívá v dopravě a uskladnění. Tyto potraviny neputují přes půlku světa, aby se dostaly k vám na talíř a nepotřebují dozrávat v halách pod umělým osvětlením. Díky tomu bioprodukty většinou obsahují mnohem více přirozených vitamínu a minerálů, a tudíž jsou pro naše tělo mnohem hodnotnější a zdravější. V každém kraji najdete mnoho bio farem a lehce vyšší cena za kvalitu a zodpovědnost k životnímu prostředí se jistě vyplatí. A kdo tyto produkty ochutnal, jistě bude souhlasit, že bez pesticidů a chemikálií chutnají lépe.