Kempování jako zábava i adrenalin

Kempování jako zábava i adrenalin

Nemusíme být přímo dobrodruzi, skauti, nebo zálesáci, abychom jednou za čas zatoužili po noci ve stanu. I když milujeme luxusní dovolené s all inclusive a nedáme dopustit na pohodlnou a čistou postel, jsou věci, ke kterým kempování prostě patří.

Kempování je oblíbené obzvláště u mladých generací. V létě neexistuje snad lépe strávený program než s přáteli na hudebním festivalu nebo u vody a k obou těmto činnostem kempování zkrátka patří. Dnešní kempy už jsou poněkud jiné, než bývaly dříve. Mají většinou společné sociální a sprchy. Majitelé kempů nezapomínají ani na závislost dnešní doby na elektronice, a tak je snad každý kemp vybavený množstvím zásuvek. Lidé závislí na sociálních sítích tedy nestrádají ani v „divočině“.

Neopomenutelnou kategorií jsou také malé děti a jejich rodiče. Taková noc ve stanu pro malého předškoláka nebo školáka vydá za tři bobříky odvahy. Spousta rodičů se tak v létě rozhoduje pro ubytování v kempu i proto, aby svým dětem připravili pravé letní dobrodružství.

Přestože dnes jsou kempy poměrně dobře vybavené, existuje pár typů a vychytávek, které při kempování jako když najdeme. Jednou s věcí, kterou bychom si měli téměř povinně přibalit do batohu, než vyjedeme vstříc letnímu dobrodružství ve stanu, jsou vlhčené ubrousky. Pro někoho z nás se toto doporučení zdá skoro až směšné, ale tento malý balíček může být v mnoha případech naprosto nepostradatelný. Příjemné chladivé ošetření v horkých dnech, očištění špinavých rukou či otření kempingového stolu před servírováním večeře. Tohle všechno za nás vyřeší jeden skladný balíček vlhčených ubrousků.

Dalším, pro někoho možná šokujícím, vybavením do kempu je balzám na rty. Rty potřebují hydratovat i v přírodě, ale to není zdaleka ten hlavní důvod, proč bychom balzám s sebou měli přibalit. Balzám na rty krásně ochrání třeba nos a čelo před slunečním spálením, tlumí bolest při štípnutí hmyzem a působí jako šikovný podpalovač při rozdělávání ohně. Pomocníkem může být také při dlouhých procházkách lesem jako impregnace na boty.

Skvělým pomocníkem pro naše kempová dobrodružství je také široká páska z PVC. Tento vynález nejen že zalepí stan či rozbité boty, ale navíc po nastříhání na jemné proužky stáhne i velmi rozšklebené řezné poranění.

Aby si provozovatelé kempů a chatových osad mezi sebou mohli předávat nové poznatky a spolupracovat, vznikla takzvaná asociace kempů České republiky. Na každoročních setkáváních a valné hromadě asociace zprostředkovává výměnu zkušeností mezi jednotlivými provozovateli. Pro nás z toho potom plyne to, že ať si vybereme jakýkoliv kemp z asociace, dostane se nám stejně kvalitních služeb.