Jak si v domě udržet čerstvý vzduch

Jak si v domě udržet čerstvý vzduch

Ceny energií neustále rostou a faktury za zimní vytápění domu jsou tak stále vyšší. Z toho důvodu je stále oblíbenějším trendem zateplování budov, pořizování oken, kterými neuniká teplo a stavění nízkoenergetických domů. Z energetického hlediska je to velmi výhodné a domy v sobě udrží teplo, avšak je třeba myslet i na to, že zateplené i nízkoenergetické domy jsou vzduchotěsné, tudíž je třeba nějakým způsobem zajistit výměnu vzduchu. Vydýchaný vzduch způsobuje únavu, bolesti hlavy a také pokud se správně nevětrá, udržuje se v domě vlhkost a vznikají plísně a rozmnožují se bakterie, které mohou být pro naše zdraví nebezpečné a způsobují alergie.

Jak ale takovou výměnu vzduchu co nejlépe zajistit, abychom nemuseli příliš často otevírat okna a tím si dovnitř pouštět zimu? Nejlepší možností, jak zajistit zdravé mikroklima a čerstvý vzduch a přitom si udržet nízké náklady za vytápění, je řízené větrání, jinak také nazývané rekuperace. To je v podstatě systém vzduchotechniky nainstalovaný v domě, který funguje tak, že odsává vlhký a vydýchaný vzduch a nasává čerstvý venkovní. Vzduch navíc prochází filtry, takže je zbaven prachu, pylu a jiných nečistot. V místech s velkým vnějším hlukem také hygienické stanice doporučují systém rekuperace, díky kterému nebudete muset otevírat okna a vystavovat se tak hluku.

Další nespornou výhodou rekuperace je ohřívání venkovního vzduchu další získávání tepla. Vzduch se ve výměníku rekuperační jednotky ohřívá tepelnou energií ze vzduchu odvedeného z domu a teplo se tak vrací do domu a opět se šetří náklady za vytápění. V létě naopak může tato jednotka vzduch ochlazovat. Mnoho odborníku se shoduje že kvalitní systém větrací vzduchotechniky by měl být v moderních nízkoenergetických domech standardem.