Kultura v místě bydliště

Kultura v místě bydliště

Lidé z vesnice si někdy při srovnání svých možností chodit za kulturou a lidí z města povzdychnou. „Vy se máte, do divadla nebo na koncert si dojete veřejnou dopravou, po skončení se rychle dostanete domů, a když máte štěstí, tak jste za chvíli doma, v posteli. Zatímco my musíme jet autem nebo vlakem a trvá nám to dlouho“. Mají pravdu, kultura je pro obyvatele měst opravdu mnohem dostupnější. Stačí si jen vybrat z bohaté nabídky, koupit lístek přes internet, jít a bavit se. Pro obyvatele vesnic a menších měst jsou proto opravdovým pokladem dobře vedené kulturní domy. Jsou v nich zpravidla velké prostorné sály, kde se dají pořádat koncerty i divadelní představení. Když je šikovný vedoucí, dokáže i do menšího města přitáhnout celebrity a známé osobnosti. Ti často rádi přijedou do komorního prostředí, kde mají těsnější kontakt s divákem. Po představení mohou rozdávat autogramy a s diváky si třeba i popovídat.

Když nepřijedou herci známých jmen, netřeba truchlit, i místní ochotnické soubory dokáží připravit skvělá představení a možná někdy hrají s větším nasazením a nadšením než profesionálové. Pro místní lidi, kteří mají divadlo rádi a svých rolí si váží, je příjemné vyzkoušet si zahrát na prknech, která znamenají svět, a sklidit potlesk celého sálu. To by se jim ve městě možná nepodařilo.

V kulturních domech se také mladí lidé učí první taneční kroky společenských tanců. Přijede taneční mistr s partnerkou, ukáže jim, jak se chovat ve společnosti, jak vyzvat dámu k tanci, a také jak se pohybovat a třeba i konverzovat. Tancování v páru si mládež určitě vyzkoušela už na diskotéce v témže prostředí, ale tančit valčík, polku, sambu nebo rumbu, to je něco úplně jiného. Je to složitejší, ale mnohem více romantické.

Lidé z Vlašimi a okolí mají Kulturní dům Blaník a jsou na to náležitě pyšní. Každou chvíli se tady něco děje a mohou ho využít i pro vlastní soukromé oslavy. Mít k dispozici krásný opravený sál s nábytkem a kuchyňkou je prostě terno.