Pořádání kulturních akcí jde i jednoduše

Pořádání kulturních akcí jde i jednoduše

Lidé jsou od přírody kulturní stvoření. Snad každý z nás někdy navštívil nějakou kulturní akci, koncert, přednášku, ples nebo festival. Na tyto akce se chodíme bavit, poslechnout si oblíbenou hudbu a setkávat se s lidmi s podobným vkusem. Žijeme v zemi, kde se neustále něco děje, od malých vesnických zábav po obrovské letní festivaly a každý si najde to své. Možná i vás napadlo, že byste nějakou akci uspořádali. Potom je ale dobré vědět několik věcí, než se do toho pustíte naplno.

Ať už se jedná o firemní večírek nebo letní festival, je třeba si uvědomit, v jakém duchu bude akce laděna a koho tím chcete zaujmout. V první řadě vyvstává otázka, co za kulturní akci se bude konat, hned po ní přichází zásadní kde a kdy a nakonec samozřejmě neméně podstatné kdo bude vystupovat. Pokud jste pro svůj záměr opravdu nadšení, práce vám půjde o poznání lépe. Termín je třeba plánovat s dostatečným předstihem, aby byly vámi vybrané prostory, ať už vnitřní nebo venkovní areál, ještě volné a umělci, které chcete pozvat měli ve svém diáři volný termín. V termínu akce hraje i roli, jak velkou chcete reklamu a propagaci, aby se o vás lidé dozvěděli, je třeba jim dát vědět dost dopředu.

Nesmíte zapomenout ani na zajištění techniky, ozvučení, světel, přichystání podia a sálu. Kromě techniky je třeba sehnat i lidi, na prodej lístků, catering, bodyguardy a mnoho dalších. Také se musí zařídit povolení u města, zaplatit daň, sehnat sponzory a někdy se dá i žádat o grant na pořádání kulturní akce. Program musí být promyšlený do detailů a každý musí přesně vědět co má kdy dělat, aby vše šlapalo, jak má.

Pokud máte skvělou myšlenku na uspořádání akce a chcete něco organizovat, ale bojíte se vyřizování všech náležitostí a nemáte dostatek času a lidí, kteří by vám pomohli, je nejlepší možností oslovit uměleckou agenturu, která má s pořádáním podobných akcí bohaté zkušenosti a zajistí vše potřebné. Agentura vám zorganizuje akci na klíč, zajistí techniku, domluví umělce a vše co je třeba a na vás zbyde jen minimum původních povinností.