Přelidnění? V Syrově nehrozí

Přelidnění? V Syrově nehrozí

V největším městě na světě žije v současné době neuvěřitelných 38 milionů lidí. Tokio, hlavní město Japonska má téměř třikrát více obyvatel než Česká Republika. Pro porovnání, Praha nemá ani milion a půl. I pro obyvatele Prahy, který je na městský ruch a všudypřítomné davy lidí zvyklý je představa třiceti osmi milionového Tokia zcela vzdálená a nereálná. A uvědomit si, že celá naše země má téměř osm miliard obyvatel je už zcela nemožné a nepřestavitelné. Z toho 60 % veškeré světové populace se nachází právě na asijském kontinentu. Celá Evropská unie zahrnuje jenom nějakých 7 % obyvatel země.

Ještě děsivější je, když se člověk podívá na tabulky, jak se počet lidí vyvíjel. Není žádným překvapením, že v prvním tisíciletí se veškerá světová populace počítala v milionech a čítala asi 310 milionů lidí. Překvapivá fakta začnou být od roku 1804 kdy země dosáhla své první miliardy a jen za posledních dvě stě let dosáhla až na osm. Od roku 1974 přibude miliarda zhruba každých třináct let. Přelidnění je jedním z globálních strašáků, který by mohl být vážným problémem, avšak podle mnohých prognóz a odhadů vědců není třeba panikařit. Porodnost se snižuje, vzdělání v rozvojových zemích zlepšuje a otázka počtu lidí se stává více diskutovaným tématem.

I když by se ve městech mohlo zdát, že počet obyvatel je palčivou otázkou a už i jen v Praze, když procházíte po ulicích a míjíte davy a davy lidí vám připadá, že přelidněnost je nesnesitelná, stále existují místa neskutečně vzdálená těmto problémům. Padesát lidí, tolik žije ve městě v jednom bytovém domě, tolik se sejde na větší rodinné oslavě a je to celkový počet obyvatel malinké vesničky na Vysočině. V Syrově místní rozhodně netrápí nedostatek životního prostoru, své sousedy znají a panuje tu velmi přátelská atmosféra. Pokud tedy budete chtít utéct od ruchu města, odpočinout si od lidí, vydejte se do pohádkové přírody Vysočiny.