Léčí nemoci uší, nosu a krku

Léčí nemoci uší, nosu a krku

Pod třemi písmeny ORL se skrývá lékařský obor otorhinolaryngologie. Lékaři, kteří se na ORL specializují, se věnují léčbě chorob ušních, nosních a krčních, a také hlavy a krku. Kdo vstoupí do ordinace ORL, si může být jist, že lékař po promoci prošel ještě dlouhou, asi šestiletou předatestační praxí na ORL, chirurgii, interně, ARO, traumatologii, onkologii, pediatrii a plastické chirurgii. Teprve po složení atestační zkoušky mohl usednout do křesla ordinace s názvem ORL.

A s jakými problémy pacienti do ordinace ORL přicházejí? Je to zánět zevního zvukovodu, středního ucha, porucha sluchu, závratě, infekční nebo alergická rýma, zánět nosohltanu, zánět vedlejších nosních dutin, nosní polypy, zlomenina nosních kůstek a další.

Lékaři mají dnes k vyšetření uší, nosu a krku moderní přístroje, například ORL jednotku s flexibilním endoskopem a videopřenosem. Tento přístroj umožňuje šetrně nahlížet do lidských orgánů na hlavě, obraz se přenáší na monitor a lékař tak dobře vidí vyšetřovanou plochu. Pomocí otomikroskopu se vyšetřuje ucho, zvukovod, bubínek a částečně i oblast středního ucha. V ordinacích se dělají i drobné chirurgické zákroky, jako je biopsie a odstraňování výrůstků v ústech a hltanu. Specialista na ORL poradí, jaké si vybrat sluchadlo v případě nedoslýchavosti, provede ultrazvukové vyšetření hlavy a krku. Můžete za ním přijít i po úrazu nosu, kdy se snížila jeho průchodnost. Nejčastěji osa nosu vybočí doleva nebo doprava, stejně tak může vybočit nosní přepážka. Pacient má potom problém volně dýchat nosem, častěji trpí rýmou a záněty nosních dutin. Řešení je celkem snadné, vše se dá vyřešit chirurgicky ve spojení s několikadenní hospitalizací.

V Praze 6 se pacienti mohou na ORL objednat v poliklinice Na dlouhém lánu. Ordinuje tady MUDr. Hana Lipanská. Má smlouvy se šesti zdravotními pojišťovnami – všeobecnou, vojenskou, českou průmyslovou, oborovou a ministerstva vnitra. Pacienti mohou se svými problémy přicházet každý všední den, v pondělí a ve středu od 8:30 do 16 hodin, ve zbývající dny od 8 do 3 hodin. Není důvod k obavám ani ostychu, paní doktorka má pověst laskavého, vnímavého a empatického profesionála.