Zahrady dělají šťastné nás, kdo dělá šťastné zahrady?

Zahrady dělají šťastné nás, kdo dělá šťastné zahrady?

Kdo z nás někdy nesnil o krásné zahradě. Dnešní doba je plná vysokých domů, rušných ulic a ovzduší znečišťujících dopravních prostředků. Příroda, která náš svět zdobí, se pomalu ale jistě vytrácí z našich každodenních životů a pokud se na ni chceme podívat a v klidu si ji vychutnat, musíme se často vydat daleko za město. A protože ne každý máme vždy čas udělat si výlet za přírodou, snažíme se přenést si ji aspoň k našim domovům v podobě zahrady. Výhodou této „vlastní přírody“ je to, že si ji můžeme udělat naprosto podle našich představ. Ne každý z nás má ale talent na to, vymyslet si dokonalou zahradu, která bude pastvou pro oči i pro duši a zároveň splní všechny naše požadavky. Od toho jsou zahradní designéři a architekti, kteří nám s tím pomohou a podle našich požadavků vytvoří tu pravou zahradu právě pro nás.

Zahrady dnes mohou mít mnoho podob a zahrady užitkové, tedy zahrady pro pěstování ovoce a zeleniny, se pomalu vytrácejí. Na scénu teď přichází spíše zahrady okrasné, které však vyžadují o to větší údržbu. Zahradní architekt za sebou sice nechá krásné veledílo, ale po jeho odchodu je už na nás, abychom ho udržovali ve stejném stavu. Bohužel ne každý z nás má čas se o zahradu pravidelně starat a věnovat ji patřičnou údržbu. Navíc, čím více je zahrada nápaditá a extravagantní, tím těžší a časově náročnější je zpravidla její údržba. Ať už se jedná o zastřihování keřů a stromků do požadovaného tvaru či údržbu zahradního jezírka zračícího se uprostřed zahrady, pro laiky to může být více než náročné.

Pomoci nám s tím mohou firmy, které se přímo specializují na údržby zahrad a mají tedy v této oblasti bohaté zkušenosti. Některé firmy, které tyto služby poskytují, nabízejí současně i samotnou realizaci zahrad. Pokud se tedy teprve rozhodujeme pro zvelebení naší zahrady a už předem víme, že na její údržbu nebudeme stačit, je dobré zvolit si pro oba tyto účely jednu a tu samou firmu, která bude tím pádem vědět nejlépe ze všech, co a jak často naše zahrada potřebuje. Firmy se starají nejen o údržbu, ale také o úklid, čištění a samotnou správu zahrad. Na nás už tedy jen zbývá užívat si naši zahradu plnými doušky a relaxovat.