Horská oáza klidu a míru

Horská oáza klidu a míru

Výhled do krajiny plné kopců, vrcholky zahalené v tajemné mlze, hluboká údolí, vonící horské louky, hluboké lesy, zurčící potůček, zpěv ptáků a klid. Jako by se tu čas zastavil a shon moderní doby byl jen nepříjemným snem z předešlé noci. To jsou Rychlebské hory. Kdo by snad nevěděl kde je hledat, nacházejí se severně od města Jeseník, v nejzápadnější části Slezska na javornickém výběžku. Není tomu tak dávno, co v tomto zapadlém koutě naší země dávaly lišky dobrou noc, a i dnes se přechod hřebenovek vyznačuje klidem a mírem. Davy turistů tu nepotkáte, zato zachovalá příroda, dech beroucí výhledy a vůně lesa vás bude provázet na každém kroku.

Právě v této okouzlující krajině, téměř uprostřed javornického výběžku se nachází malá obec Uhelná. Spojuje pod sebou šest menších osad a obcí a díky své rozloze i poloze nabízí mnoho příležitostí k rekreaci. V Uhelné jistě stojí za zmínku zatopený bývalý důl na lignit Pelnář, který je dnes oblíbeným místem ke koupání i rybaření a jedním z nejoblíbenějších letních míst této oblasti. Z obcí, které spadají pod Uhelnou je potom třeba zmínit Horní Fořt, kde najdete bývalý zámecký park a zvonici se sochou Jana Nepomuckého. Červený důl se rozkládá přímo na horských loukách a je oázou klidu a míru určenou pro rekreaci. Z Červeného dolu také vychází mnoho turistických stezek a nejkrásnějším místům Rychlebských hor je to co by kamenem dohodil. Mezi tyto místa se jistě řadí zřícenina gotického Rychlebského hradu, a hradu Pustý zámek vyhlídky prozaicky pojmenované Čertovy kazatelny nebo tančírna v Račím údolí.

Uhelná však není jen místem pro rekreaci ale i pro život. Obecní úřad spravuje obce zodpovědně a dbá na jejich rozvoj a blaho svých obyvatel. Školka Uhelná se stará o nejmenší, dům pro seniory zase o nejstarší, občanská sdružení zajišťují kulturní život a společenské i sportovní akce a aby byli občané informovaní o dění ve všech částech obce, vychází pravidelný zpravodaj Uhelňáček. Do města Javorník to mají místní kousek, turisti ocení především zámek v Javorníku, místní služby.