Léčí všechny oční vady včetně šilhavosti

Léčí všechny oční vady včetně šilhavosti

Hradecké oční sanatorium poskytuje léčebně preventivní péči v oboru oftalmologie od roku 1996, ve východních Čechách bylo prvním soukromým zařízením, které se věnovalo nejen dospělým, ale i dětem.

V současné době docházejí do Hradeckého očního sanatoria lidé za ambulantní zdravotní péčí a podstupují tady i složitější zákroky, vedené zkušeným týmem nejmodernější přístrojovou technikou. V Hradci se provádějí operace šedého a zeleného zákalu, a to zejména u starších pacientů, refrakční nelaserové operace, a také operace šilhavosti. Šilhání se odstraňuje operativně včetně techniky MISS, která je minimálně invazivní. Tuto metodu používají východočeští lékaři jako jediní v České republice jak u dětí, tak u dospělých. Dále se sem pacienti mohou objednat na plastické operace víček, provádějí se buď chirurgicky nebo neinvazivní operační technikou PLEXR. Pracoviště se dlouhodobě zabývá i jinými vadami, má více než dvacetileté zkušenosti se skleroplastikou, operacemi při progresivních formách krátkozrakosti.

Téměř každého staršího člověka postihne šedý zákal. Je přirozenou součástí stárnutí, čočka uvnitř oka na postupně zakalí a brání světlu proniknout k sítnici. Vidění je rozmazané, jasné barvy tlumené, pacient hůře vidí za šera a nepomáhají mu brýle na čtení ani kontaktní čočky. Jediným účinným řešením šedého zákalu je chirurgický zákrok, provádí se bezpečně a bezbolestně při použití moderních metod. Zkalená čočka je z oka odstraněna a nahrazena umělou. Při zákroku je vytvořen mikrořez, oko se velmi rychle zahojí bez čití a stehů. Operace se provádí ambulantně, ještě ten den může jít pacient domů a hned druhý den už na oko vidí. Může si vybrat z několika variant čoček, které obsahují filtr modrého světla a chrání sítnici, a případně odstraňují i další oční vady jako je astigmatismus, krátkozrakost a dalekozrakost. Při operaci se používá také viskoelastický gel, který chrání jemné struktury oka.

Zelený zákal je záludný už proto, že jej zpočátku nedoprovázejí žádné obtíže. Dochází při něm ale k poškození zrakového nervu, a pokud se onemocnění neléčí, může dojít až ke ztrátě vidění. Příčiny onemocnění mohou být různé, ovlivňuje ho užívání některých léků, dědičnost, jiná onemocnění jako třeba cukrovka, úrazy, porucha tvorby nitrooční tekutiny a další faktory. Nejčastějším rizikovým faktorem je vysoký nitrooční tlak, který je třeba v rámci prevence pravidelně sledovat.