Také zvířata mohou onemocnět

Také zvířata mohou onemocnět

Tak jak trpí různými nemocemi lidé, jsou nemocná i zvířata. A protože jsou někdy našimi jedinými společníky, hledáme pro ně to nejlepší ošetření. Jedním z lékařů, který poskytuje komplexní veterinární péči pro zvířata, je Hunkes Bohumil, MVDr. Ordinuje v Brně-Chrlicích a zajišťuje veškeré veterinární úkony domácím mazlíčkům i malým hospodářským zvířatům jako jsou prasata, ovce a kozy.

Nejčastěji sem lidé přicházejí se zdravými zvířaty pro očkování. Vakcinace se provádí u psů a koček v pravidelných intervalech. Zvířata mohou mít stejně jako lidé na některé látky alergické reakce, proto je třeba na tuto skutečnost upozornit. Pokud majitel dochází na vakcinaci k jednomu veterináři opakovaně, nemusí se nečekaných komplikací obávat, veterinář si sám vše ohlídá.

Očkování zvířata chrání před různými infekčními nemocemi, první očkování u štěňat zajišťuje chovatel už v šestém týdnu jejich života, ještě než se zvíře dostane k novému majiteli. Ten potom musí zajít k veterináři pro očkování v devátém a potom i ve 12. týdnu. Ve třech měsících se pejsek očkuje také proti vzteklině. Očkování proti tomuto onemocnění je pro psy dokonce ze zákona povinné. Dospělí psi se očkují jednou do roka, termín je potřeba hlídat, protože úplnou hladinu protilátek má zvíře asi až 14 dní po očkování. Koťata se poprvé očkují v devátém týdnu života, přeočkovávají se po dalších třech až čtyřech týdnech. U koček není očkování proti vzteklině povinné, u těch, které žijí pouze v domácnosti a ven nechodí, se provádí jen zřídka. Žádoucí je ale u těch koček, které se pohybují venku a často zajdou i do míst mimo lidská obydlí.

Stejně tak je třeba zvířata, zejména psy pravidelně odčervovat. Než je štěně odebráno od své matky a sourozenců, bývá už přibližně třikrát odčerveno. Od třetího měsíce věku se psi odčervují přibližně každé tři měsíce. Tady ale opět záleží na tom, v jakém prostředí se pes pohybuje a zda jsou v domácnosti malé děti. Domácího mazlíka není třeba odčervovat tak často jako chlupatého hlídače, který žije většinu roku na zahradě.

Nový majitel zvířete by měl od chovatele dostat řádně vyplněný očkovací průkaz, kde jsou příslušné záznamy jak o očkování, tak o odčervování. Prostředky k odčervení se dají koupit u veterináře nebo ve specializované lékárně ve formě tabletek nebo past. Zbavit psa a kočku vnitřních parazitů je důležité pro zdraví zvířete i člověka, protože někteří parazité mohou způsobit velké problémy i lidem.