Mlsat v restauraci nebo na rozhledně

Mlsat v restauraci nebo na rozhledně

Až se budete toulat krajem kolem Kutné Hory, nenechte si ujít návštěvu Havířské boudy. Výletní restauraci s rozhlednou najdete uprostřed kaňkovského lesa. Rozhledna je nepřehlédnutelná, už zdálky uvidíte, jak se masívní kamenná věž vysoká 30 metrů tyčí k nebesům. Byla vybudovaná už  za první republiky, obnovená a rekonstruovaná před několika lety je jediná, která byla postavena z impozantního kamenného kyklopského zdiva. Tvoří mohutnou základnu vyhlídkové terasy a kavárny, do které vystoupáte po 144 schodech. Je však přístupná i výtahem, takže kochat pohledem z ní se mohou i lidé s pohybovými problémy, pro něž jsou schody velkou překážkou. Z kavárny je ve dne přes celoplošné zasklení nádherný výhled do okolní krajiny, večer se mění v romantickou vyhlídkovou restauraci s minutkovou kuchyní. Podávané dvě varianty luxusního menu sestávají ze čtyř chodů, předkrmu, polévky, hlavního chodu a dezertu. Komu by se vepřová panenka plněná švestkami nebo grilované kuřecí prsíčko nezamlouvalo, má možnost nahlédnout do jídelního lístku restaurace, tam je výběr opravdu bohatý.

Restaurace nabízí kvalitní domácí kuchyni, v nabídce jsou nejen předkrmy a polévky, ale také pikantní pochoutky k zakousnutí, saláty, vegetariánská jídla, česká klasika, ryby, hlavní chody z drůbeže, vepřového a hovězího masa i zvěřiny. K masu si lze objednat přílohu z brambor, zeleniny, rýže nebo pečivo. Zákusky uspokojí i ty největší mlsouny, hitem jsou palačinky s různými náplněmi, tvarohové knedlíky plněné rumovými pralinkami a medovník. Zkrátka nepřijdou ani milovníci osvěžující zmrzliny a čokoládových dortů.

Restaurace má celkovou kapacitu kolem stovky osob, návštěvníci mohou sedět na terase nebo v místnosti s otevřeným krbem. Už proto je Havířská bouda jako stvořená pro konání svatby, promoce, narozeninové nebo jiné oslavy, případně školení nebo firemního večírku. Ten, kdy by se chtěl na Havířské boudě zdržet déle a přenocovat tady, může využít prostor nově zařízeného penzionu. Zájemcům jsou k dispozici čtyři dvoulůžkové pokoje, pro novomanžele a jiné náročné klienty je určené nadstandardně velké rodinné apartmá.

Chcete-li někoho z rodiny nebo přátele potěšit dárkem, který rozhodně nezklame, objednejte si poukaz na romantickou večeři v restauraci nebo s vyhlídkou na osvětlenou Kutnou Horu na rozhledně.