I dětské srdíčko může onemocnět

I dětské srdíčko může onemocnět

Dětství je spojené s nemocemi a chozením k lékaři mnohem více než dospělost. Tělo si imunitu teprve vytváří, děti se mnohem častěji pohybují v prostředí plném dalších nachlazených dětí a o úrazech způsobených typickou dětskou zbrklostí ani není potřeba mluvit. Navíc imunitě je potřeba v dětství pomoci očkováním, a navíc je potřeba pravidelně kontrolovat zdravý vývoj dětí a už i u těch nejmenších jde bedlivým pozorováním odhalit některé choroby, které by v dospělosti mohly vést k problémům.

Jedním ze zdravotních problémů, který se bohužel ani dětem nevyhne a projeví se už v útlém věku, jsou potíže spojené se srdcem. Jedná se o vrozené vady i problémy vzniklé v průběhu vývoje, které mohou ovlivnit další život dítěte. Nejčastěji to jsou vysoký a nízký tlak nebo problém s kornatěním tepen. Mnoho pediatrů kromě preventivní a diagnostické péče zajišťuje i dětskou kardiologii. I u dětí se provádí EKG záznam aktivity srdce, který umožňuje zjistit, zda malý pacient netrpí poruchou srdce nebo zda už nedošlo k závažné poruše srdce.

Děti však nejsou malí dospělí a na to se nesmí při lékařských vyšetřeních zapomínat. Mnoha dětem se zvýší srdeční tep už jen proto, že vidí lékaře a mají z něj strach. Říká se tomu “syndrom bílých plášťů” a jediný způsob, jak se mu vyhnout a spolehlivě změřit srdeční aktivitu u dětí, jsou takzvané holder tlakoměry. Ten dítě dostane na jeden den s sebou domů a manžetu, která v určitých intervalech automaticky měří má na ruce po čtyřiadvacet hodin. Díky tomu může lékař získat přesné výsledky. A prevence a včasné zjištění problému může ušetřit mnoho budoucích starostí.