Tisknout moderně, rychle a spolehlivě

Tisknout moderně, rychle a spolehlivě

Tak jak se rozvíjí výpočetní technika, vznikají i nové možnosti tisku. Horká sazba už zdaleka není jedinou možností, jak na papír vytisknout text, vše převzaly digitální polygrafické stroje. Společností, která již řadu let poskytuje komplexní technické a poradenské služby v oblasti polygrafie, speciálních digitálních a tiskových systémů, a také IT a ITC řešení, je VYDOS Bohemia s. r. o. z Prahy. Velké množství světových výrobců firma VYDOS zastupuje, provádí servis jejich zařízení, dodává do nich spotřební materiál a také dokáže poradit co dělat, když stroje nepracují tak, jak mají. Vedle toho tato pražská vyvíjí a vyrábí vlastní zařízení, a to jak sériově, tak na specifické požadavky a přání zákazníků.

VYDOS například montuje speciální jednotky, umožňující tisk Braillova písma na libovolné typy tiskových strojů. Oproti starším metodám nejsou jednotlivé znaky do papíru vyraženy, ale naneseny pomocí termografie, takže dokumenty jsou mnohem trvanlivější. Při této metodě se termografický prášek nanese na mokrý tisk a za působení tepla dochází k jeho polymerizaci. Metoda umožní vytvořit dostatečně vysoký reliéf, její pomocí se tiskne nejen písmo, ale i grafika nebo jiné aplikace. Z dílny VYDOSu pocházejí také mechanické číslovače na archy nebo formuláře, a to rotační i ploché. Dají se připojit k jakémukoli tiskovému stroji a použít na libovolný druh číslování.

Přístroje Caslon FoilTech umožní digitální zlacení jako doplněk standardní horké ražby a užívají se hlavně pro zakázky menších sérií. Technologie je velmi jednoduchá, předloha se černobíle vytiskne na klasické laserové tiskárně a systém již potom sám vytvoří kovový lesk pomocí ražby přes folii. Využívá se při tom technologie rotujícího válce, díky čemuž je možné vytvořit kvalitní parciální lak pouhou výměnou fólie za laminovací film.

Papír v nakladačích archových tiskových strojů, falcovaček, snášeček a linek pro vazbu knih se rád nabíjí statickou elektřinou. Při práci to potom působí velké problémy. Eliminátor statické elektřiny, který VYDOS prodává, nepotřebuje příkon elektřiny ani údržbu. Nainstaluje se do přívodu vzduchu a pracuje automaticky vždy, když jím prochází vzduch. Zařízení se využívá nově i v provozech na výrobu plastů, v lakovnách a autolakovnách.