Oči bychom si měli hýčkat

Oči bychom si měli hýčkat

To, že má každý člověk pět smyslů, to ví každé malé dítě. I ze spaní bychom dokázali vyjmenovat, o jaké se jedná. Zrak, chuť, hmat, čich a sluch jsou věci, díky kterým jsme schopni vnímat věci kolem nás. Málokdo z nás si ale uvědomuje, jak moc důležité tyto věci jsou pro kvalitní život a tak nějak je bereme jako naprostou samozřejmost. Jejich důležitost si často začneme uvědomovat, až už je příliš pozdě.

Každý z těchto smyslů je pro náš život bez pochyby obrovsky důležitý. Hmat nám pomáhá lépe pochopit věci, které vidíme kolem nás. Někdo nám může tisíckrát vysvětlovat, jak hebký je samet nebo jak hebkou srst má kočka, ale dokud to neucítíme na vlastní kůži, nepochopíme to.

Náš každodenní život provází, často aniž bychom si to uvědomovali, množství různých pachů. Jinak voní náš domov, jinak rušná ulice plná aut a jinak zase čerstvě vymalovaná a dosud nezaplněná prázdná místnost. Čichem nemusíme vnímat pouze konkrétní pojmenovatelné vůně, jako například vůně kávy nebo různého jídla, ale také nám pomáhá lépe vnímat a identifikovat prostředí, ve kterém se právě nacházíme. Každý z nás určitě někdy zažil, že když přišel k někomu domů cítil nějaké charakteristické pachy toho onoho domova, ale u sebe doma necítil nic. I tohle nám čich pomáhá chápat.

Bez chuti bychom nikdy nepoznali kouzlo gastronomie a nezažili ten pocit, když máme na něco neodolatelnou chuť. O důležitosti sluchu asi nemusíme vůbec polemizovat. Od takové hlouposti jako je ranní buzení pomocí budíku až po poslouchání hudby, bez všech těchto věcí by pro nás byl život jen těžko představitelný.

Jestli je ale něco z těchto pěti věcí opravdu nejhůře představitelné, je to život bez zraku. I když ostatní smysly jsou neméně důležité, zrak si zabírá největší část naší pozornosti. Dokážeme projít ulici se sluchátkami v uších a neslyšet tak troubení aut či tikání semaforu, dokážeme i uchopit věci v rukavicích, aniž bychom rozeznávali jejich povrch, jídlo bez chuti spousta z nás jí i dobrovolně v podobě „polystyrénových“ dietních chlebíčků, dokonce bychom se i naučili žít s tím, že necítíme pach potu a parfémů. Bez všech těchto věcí si dokážeme představit fungovat, protože to občas také děláme. Co ale nikdy nevypínáme, pokud zrovna nespíme, je zrak.

Prevence je v tomto případě strašně důležitá. Začít totiž problém se zrakem řešit až když začínáme špatně vidět, se nám nemusí vyplatit. Každý z nás by si proto jednou za čas měl zajít si svůj zrak přeměřit a zkontrolovat. Kvůli měření zraku však nemusíme hned do čekárny v oční ordinaci. Zrak nám mohou přeměřit i v optice. Ti z nás, kteří jsou z Brna a okolí mohou navštívit například Joy optik Olga Šedivá a zjistit, jak na tom naše oči jsou.