Interní vs. externí účetní. Který se více vyplatí?

Interní vs. externí účetní. Který se více vyplatí?

Zákony a nařízení stále více tlačí na podnikatele a firmy, aby dodávaly jasné přehledy o svém podnikání a o penězích. Každý, kdo vlastní firmu nebo rozjíždí podnikání musí čelit těžkému rozhodnutí, jakým způsobem vést účetnictví. Zvládnu to sám? Zaměstnám někoho přímo ve své firmě? Nebo se více vyplatí externí pracovník?

Vedení účetnictví je třeba opravdu rozumět, vyznat se ve všech zákonech a vyhláškách, vědět co jak vyplnit a ovládat práci s účetním softwarem. Krátký kurz účetnictví začínajícímu podnikateli opravdu nezajistí, že všemu porozumí do detailů a zvládne se orientovat ve složitém světě daní, financí a účetních knih. Potom je třeba zvážit, zda mít svého vlastního účetního, nebo zaměstnat externí firmu. Každé má své výhody a nevýhody a záleží na složitosti a nárocích podnikatele, co pro něj bude lepší volba.

Externí pracovníci vychází především pro menší firmy levněji. Ušetříte na pořizování drahého softwaru, zajištění pracovního prostředí, školení a kurzech a také většinou neplatíte stálou měsíční mzdu, ale paušál nebo za množství odvedené práce. Mezi další výhody se řadí pojištění, externí firma je vždy pojištěna a nemusíte se tak obávat nepříjemností spojených se špatným vedením účtů. Také neřešíte pojištění profesní odpovědnosti. Na mzdovou agendu, která je hlavně v případě více zaměstnanců velmi složitá se hodí mít zkušeného odborníka. Navíc vždy máte jistotu, že vše bude odevzdáno v daném termínu, nehledě na okolnosti jako je nemoc nebo dovolená. To, že externí účetní tráví ve firmě minimum času také může být k vašemu prospěchu, vidí vše s odstupem a může poskytnout nový pohled na vedení finančnictví nebo lépe odhadnout budoucí vývoj.

Naopak právě nestálost může být hlavní nevýhoda. U kvalitního externího účetního hrozí, že bude mít příliš mnoho zakázek a některé tak odmítne, nebo vaše společnost může vyrůst tak, že už to nebude zvládat. Musíte také počítat s tím, že ve firmě není vždy přítomný a že se jedná o externí osobu, které sdělujete citlivé údaje o vaší firmě. Vždy si však dejte záležet na výběru účetního, zkontrolujte certifikaci, reference a kvalitu a rozsah nabízených služeb.