Historie se z jednotlivých zemí pomalu vytrácí

Historie se z jednotlivých zemí pomalu vytrácí

Jestli je Česká republika v něčem opravdu zajímavá, a jestli je ještě v něčem svá, je to bezpochyby její bohatou historií. Téměř v každé zemi, alespoň v jejich větších městech, dnes najdeme zástupy vysokých prosklených budov poněkud neosobního vzhledu. Státy pomalu ztrácí svou osobitost a začínají vypadat všechny úplně stejně. Staré stavby místo toho, aby byly restaurovány, jsou pomalu nahrazovány moderními budovami, nebo jsou jimi minimálně celé obestavovány, takže se v nich naprosto ztrácí.

Lidé zkrátka současnou globalizaci pojali opravdu ve velkém. Má to nepochybně své výhody, a to že můžeme pracovat, cestovat nebo žít už skoro všude na světě, ale také to má své mínusy, protože z původně rozmanité a barevné země plné specifických míst se stává jednolité místo. Historické památky různých států dnes najdeme už téměř jen na náměstí jejich hlavních měst, a když si chceme koupit nějaký typický produkt nebo kus oblečení z dané země, ztrácíme se ve spleti mezinárodních obchodů, které máme i u nás v ČR. Jediným místem, kde najdeme zboží, u kterého si můžeme být jisti, že je ze země, kterou jsme navštívili, je obchod se suvenýry. I tam už však najdeme v podstatě to samé jako v jiných zemích, jen s nápisem města, ve kterém se zrovna nacházíme. Například trička „I love London“ už existují snad se všemi světovými metropolemi.

Česká republika je v tomto stále trošku jiná. Historické budovy zde nenajdeme jen v nejužších centrech města, ale je jimi prostavěná v podstatě celá. I když zde už také najdeme pár výškových budov a začínají se tu pomalu ale jistě množit moderní bytové domy, historie z naší země ještě pořád sálá.

Nejen ve městech, ale také, a možná hlavně, na vesnicích, najdeme na historii bohatá místa. Obce jsou v dnešní době stále ještě asi nejméně dotčenou oblastí a nejvíce se podobají obrázkům z dřívějších dob. Najdeme v nich také mnoho významných památek, kterých si obyvatelé obce váží a starají se o ně. Jednou z takových historicky bohatých obcí je třeba obec Kbel. Najdeme tady například kostel Nanebevzetí panny Marie, na který se jezdí dívat lidi z širokého okolí.

Každá země je bezesporu něčím specifická, ale tuto jejich originalitu v dnešním světě začínají přebíjet monotónní stavby, mezinárodní kuchyně a obchody s mezinárodním zbožím. Pokud ještě chceme stihnout vidět něco z historie jiných zemí a poznat ještě alespoň zbytky jejich osobitosti, musíme si pospíšit.