Kotel na tuhá paliva se vyplatí

Kotel na tuhá paliva se vyplatí

Ceny za elektřinu i plyn mají opět stoupat. A teď v zimě, kdy kvůli mrazům běží topení takřka pořád, tento vzrůst cen pocítíme výrazně více než kdy jindy. Ovšem zdražování cen za energie se dotkne uhlí jen minimálně a smrkové dřevo naopak zlevní. Pokud se tedy chystáte měnit kotel a pořizovat nový, teď je ten správný čas začít zvažovat pořízení kotle na tuhá paliva. A nízké náklady na jeho provoz zdaleka nejsou jeho jedinou výhodou.

Pokud se obáváte, že nový kotel bude nekomfortní, nechce se vám chodit pravidelně přikládat a starat se, aby měl vždy dost paliva, pak na své obavy můžete zapomenout. V dnešní době už se kotle na tuhá paliva vyrábí automatické. Několik dní jsou schopné běžet bez zásahu majitele a vám stačí maximálně jednou za den kotel zkontrolovat. Automatická řídící jednotka si navíc sama určuje potřebné množství paliva, tak nikdy nedochází k jeho plýtvání a vždy přesně optimalizuje jeho množství tak, aby odpovídalo vašim potřebám. Už ani neplatí, že kotle na tuhá paliva jsou neekologické a vypouští mnoho škodlivých spalin do ovzduší. Právě naopak, ty nejmodernější splňují nejvyšší emisní třídu. za další výhodu jistě může být považována nezávislost na dodávkách energie. samozřejmostí je jejich vybavení mnoha bezpečnostními prvky a tak se nemusíte bát vzniku požáru.

A jak doporučují ti, kteří se výrobou teplovodních kotlů na tuhá paliva zabývají, při jeho instalaci byste si měli dát pozor na několik věcí. Kotel vždy musí být v suchém a dobře větraném prostoru, musí být zajištěn dobrý tah komína a teplota vracené vody nesmí být nižší než 65 stupňů. Zároveň je třeba si ohlídat, jaká je účinnost kotle, kotle na tuhá paliva ji mívají mnohem vyšší než jiné druhy a zbytečně vyšší výkon než potřebujete, vede v celkovém důsledku ke snížení účinnosti kotle.