Pobyt v Řecku nikdy nezklame

Pobyt v Řecku nikdy nezklame

Řecko je nádherná země, turistům nabízí skvělou možnost odpočinku na mnoha ostrovech i na pevninské části. Moře je tady čisté, pláže pokryté žlutým jemným pískem i drobnými kamínky vulkanického původu. Na své si přijdou milovníci koupání, aktivní turisté, kulturní nadšenci, horolezci, gurmáni i znalci vína.

V Řecku je něco přes 6000 ostrovů, 1200 je obydlených a cestovní agentura v Praze vám ráda zajistí pobyt na některých z nich. Ostrov Santorini je proslulý svou typickou architekturou s modrými prvky a vysokými útesy. Je vulkanického původu, takže tady najdete pláže se zlatým i červeným a černým pískem. Nejromantičtější místa k pobytu jsou na útesech i 300 metrů vysokých a není proto divu, že hodně novomanželů sem jezdí na líbánky. Kefalonie je rozlohou šestý největší ostrov a je také nejrozmanitější. Můžete se tady slunit na širokých plážích, plavat v divokých jezerech, lézt po příkrých horách a večer sedět v místních tavernách se skleničkou vína a miskou oliv. Zakynthos je známý díky pláži Navagio, na které najdete nejen krásné útesy, ale také vrak pašerácké lodi, která tady ztroskotala v roce 1981. Lefkada je vyhledávaná pro velké zátoky, v nichž můžete pozorovat desítky plachetnic a surfaře. Můžete si tady půjčit loď a vydat se na krátkou nebo i delší plavbu. Na Mykonosu uvidíte krásné staré mlýny a užijete si spolu s dalšími mladými lidmi nočního života. Největším ostrovem je Kréta, dá se autem projet na šířku i délku, určitě ale musíte navštívit pozůstatky nejstaršího evropského města Knóssos, jehož historie se datuje až k roku 7000 př. n. l. Nejzelenějším ostrovem je Naxos v souostroví Kyklady. Jeho dominantou je hrad a portál nedostavěného Apollónova chrámu. Na ostrově Symi, proslaveném sběrem a prodejem mořských hub, si budete moci vychutnat přátelskou atmosféru, zajít si na jídlo do jedné z vyhlášených restaurací nebo si ulomit kousek vynikajícího chleba, upečeného v pekárně provozované místními mnichy.

Kdo miluje architekturu, neměl by si nechat ujít návštěvu hlavního města Athény. Na nejposvátnějším vyvýšeném místě, pahorku Akropoli, tady stojí chrám bohyně Athény, Pantheon. Kromě něj budete určitě obdivovat technicky náročnou stavbu Propylají, místa kde Athéna bojovala s Poseidonem o patronát nad městem. Řecko je zkrátka výborný tip na příští dovolenou.