Jak se dá dítěti pomoct, aby se do školky těšilo?

Jak se dá dítěti pomoct, aby se do školky těšilo?

Už je to téměř dva měsíce, co mnoho z našich nejmenších poprvé zavítalo do mateřské školy. Některé děti tam každé ráno chodí s úsměvem a těší se na kamarády a na nové hračky, jiné si pomalu zvykají a rozkoukávají se, ale potom jsou tu tací, kteří si na školku ani po delší době nezvykli. Maminky tak každé ráno musí čelit srdcervoucím scénám, kdy je ubrečené dítko držící se za nohu na prahu školky přemlouvá, aby neodcházely, a během dne je čeká několik hovorů od nešťastné učitelky. Může nastat i situace, že ze začátku se prcek do školky těšil, ale po nějaké době ho nové hračky, prostředí a kamarádi omrzí a dožaduje se opět zůstávat doma s maminkou. Co se dá s takovými dětmi dělat a jak jim pomoci aby si snáze zvykli na školku a také tam chodily s úsměvem?

Pro děti je důležitá rutina a pravidelnost. dejte si záležet na samotném ránu, když ve stresu na sebe hodíte oblečení, sníte jídlo za pochodu, vaše nervozita a špatná nálada se přenese i na dítě. Zkuste si přivstat, v klidu dítko obléknout, udělat mu dobrou snídani, hodně si s ním povídat, ujistit ho, že po školce si pro něj přijdete a neuškodí ani přibalit mu s sebou do školky jeho oblíbenou hračku.

Je třeba se obrnit trpělivostí a k dítku přistupovat empaticky. Odpoledne si s ním promluvte, co se mu ve školce ten den líbilo, s kým si hrálo, co se naučilo nového. Nic rozhodně nezkazíte příběhy, ve kterých oblíbený hrdina vašeho malého také navštěvuje školku, nebo mu povídejte o tom, jak jste do školky chodily vy. Zásadní je také zvolit takovou školku, která dětem poskytuje osobní přístup, příjemné prostředí a přívětivý přístup učitelek. Takovou školkou je například mateřská škola Světlá nad Sázavou.

Zpočátku je vhodné, když dítě chodí do školky jen na pár hodin, občas i s přítomností rodiče, aby si zvykalo postupně. Je i na rodičích aby uměli doma vést dítě k samostatnosti nebáli se ho na pár hodin nechat na hlídání. Pomůže i s dětmi chodit do heren a klubů pro děti, kde si zvykají být v kolektivu, ještě než přijdou do školky.