Na kole neminete žádnou zajímavost

Na kole neminete žádnou zajímavost

Počet cyklostezek na našem území se neustále rozrůstá. Ročně přibydou desítky kilometrů nových tras a na kole se dá dostat téměř do každého koutu naší země. Pro někoho je kolo praktický dopravní prostředek na každodenní cesty do práce, zatímco pro jiného cyklistika znamená nejlepší formu odreagování spojeného s aktivním odpočinkem, kdy během krátké doby urazí mnoho kilometrů s tím, že téměř na každém může najít něco zajímavého. A vždy je lepší jet uklidňující přírodou s minimálním provozem a krásnými výhledy než se proplétat městy. Okolí Prahy nabízí mnoho krásných míst, kam se vydat na kole a utéct ruchu velkoměsta.

Východním směrem vedou hned dvě významné a oblíbené trasy, jedna z nich je proslulá Greenways Praha-Wien spojující tato historická hlavní města a na více než tři sta kilometrech potkáte mnoho krás. Pro méně zdatné cyklisty, nebo ty, kteří nepotřebují lámat rekordy, ale jenom chtějí hezkou vyjížďku po okolí se nabízí cyklostezka Pražské kolo. Ta prochází sympatickými vesničkami na východ od Prahy.

Jendou z obcí, kudy prochází obě zmíněné trasy a jistě ji neminete, je obec Dobřejovice, ležící asi osmnáct kilometrů od centra hlavního města. Dobřejovice leží v malebném údolí a okolní příroda s mnoha lesíky, rybníčky a dalšími zajímavostmi je jako dělaná pro procházky a cykloturistiku. Za vidění jistě stojí Průhonický park s mnoha krásnými vyhlídkami na stejnojmenný potok, na kterém je mnoho rybníků i vodopády. Přímo v obci se vyjímá rybník Skalník, obklopený břízami a bývalým břidlicovým lomem. V Dobřejovicích samotných potom najdete barokní zámek. Zámečky, tvrze, zříceniny, přírodní parky potkáte téměř na každém kilometru ať už se vydáte do kterékoliv vesničky.