Není jídlo jako jídlo

Není jídlo jako jídlo

V dnešní době tradiční česká jídla z našich stolů už téměř vymizela. Důvodů proč to tak je, může být hned několik. Lidé chtějí jíst zdravě a lehká jídla. Na internetu je nespočet blogem, kteří píší o jídlech a přidávají své vlastní recepty, v televizi zase vidíme hned několik pořadů o vaření denně, ale asi žádný z nich nám neukáže, jak udělat správně svíčkovou. Moderními se dnes stávají naprosto jiné typy stravování.

Velmi oblíbenou se dnes stává takzvaná raw strava, česky syrová či živá strava. Pokud se rozhodnete být vitariánem, tedy člověkem, který dodržuje raw stravu a jí tedy jen syrovou stravu, váš jídelníček bude obsahovat hlavně ovoce, zeleninu, saláty a semínka. Hlavní myšlenkou raw stravy je, že tepelně upravená jídla výrazně ztrácí své výživové hodnoty. Při překročení teploty 42 stupňů celsia dochází u potravin ke ztrátě živin a důležitých enzymů. Tepelně upraveným pokrmům se ve „vitariánštině“ říká mrtvá strava.

Dalšími typy strav jsou potom všem známé vegetariánství či veganství. Vegetarián a vegan mají hdně podobných stravovacích návyků, v něčem se však liší. Obecně vegetarián nejí nic, co je uděláno ze zabitého zvířete, nebo na něm testováno. Vegan k tomu všemu, na rozdíl od vegetariána, ještě nejí vejce a mléko.

Důvodem, proč téměř vymizela česká jídla, však může být i nedostatek času. Dříve nebylo výjimkou, že byly ženy v domácnosti a měly tak více času na vaření. Dnešní ženy se však ženou daleko více za kariérou a na tyto věci jim nezbývá čas. Není výjimkou, že se žena vrací do práce, alespoň na částečný úvazek, už pár měsíců po porodu. Práce, stres a časová tíseň nás nutí hnát se stále dopředu a nedovolí nám se na chvíli zastavit, třeba i proto, abychom si připravili dobré jídlo.

Naštěstí z restaurací česká jídla ještě nevymizela, a tak si je můžeme dopřát, i když si na jejich přípravu sami nenajdeme čas. Například restaurace Trutnov nabízí širokou nabídku tradičních českých jídel. Pokud jste tak časově vytížení, že nemáte čas ani hodinu na oběd, můžete si vybrat jedno ze tří denních menu, které restaurace taky připravuje. Ale upřímně, nenechme se životem uštvat a najděme si v něm i chvilku pro sebe, pomůže nám to nejen se odreagovat, ale také si uvědomit, že pořád žijeme.