Správná hygiena jako základ pevného zdraví

Správná hygiena jako základ pevného zdraví

Říká se, že správná hygiena je základem zdraví. Základní hygienické návyky bychom měli znát už z období dětství. Většině z nás rodiče neustále vštěpovali do hlavy, že zuby se musí čistit alespoň dvakrát denně, že před tím, než jdeme spát, je nutné se osprchovat a nebo že po každém použití toalety si musíme důkladně umýt ruce. Většina těchto věcí nám v dětství přišla zbytečná a považovali jsme je za nepříjemnou povinnost, kterou děláme jen proto, abychom měli od rodičů chvíli klid. Ti z nás, kteří se snažili tyto pravidla porušovat, byly nuceni poslouchat „strašidelné historky“ o žloutenkách a jiných nepříjemných nemocech, způsobených nedodržováním hygienických návyků.

Většina z nás si tato pravidla v dětství tak vštípila, že jim jejich dodržování připadá naprosto přirozené a hygienické rituály provádí prakticky bez přemýšlení. Bohužel jsou však mezi námi i tací, kteří ani v dospělosti hygienu nedodržují, nebo v ní nejsou dostatečně důslední. A to od případů, kdy si lidé nemyjí ruce po použití toalety a jedí jídlo rukama, kterými se před několika minutami dotýkali víka od popelnice, když vyhazovali žvýkačku, až po případy lidí, kteří pojem sprcha znají jenom z doslechu a když s nimi máme strávit byť jen pár minut při jízdě městskou hromadnou dopravou, jsme nuceni dýchat ústy, abychom neomdleli.

Lidé si často ani neuvědomují, jak vážné důsledky může zanedbání základní hygieny mít. Pokud budeme například nebudeme dlouhodobě čistit zuby, vystavujeme se nejen riziku, že se od nás lidi budou odtahovat kvůli nepříjemnému zápachu linoucím se z našich úst, ale dokonce si můžeme zadělat na velice vážná onemocnění. Bakterie, která způsobuje zubní kazy a zánět dásní, může proniknout do krevního řečiště a způsobit krevní sraženinu, která může v extrémních případech vézt až k infarktu nebo mrtvici. Ano, i takto vážné důsledky může mít lidská lenost a lhostejnost péče o vlastní zdraví.

Každý z nás by měl mít doma i v práci alespoň základní hygienické přípravky, jako je mýdlo, antibakteriální gel či vlhčené ubrousky. Už vědomí, že tyto věci máme u sebe nás přiměje být v jejich používání mnohem důslednější.

Různých nemocí a zdravotních problémů je v dnešní době bohužel spoustu. Pokud můžeme alespoň trošku přispět k jejich předcházení, byla by škoda, to neudělat.