Naučme se k plastu chovat správně

Naučme se k plastu chovat správně

V životě jsou věci, na které sice nadáváme, ale fungování bez nich si neumíme představit. Jednou z takových věcí jsou plasty. Plastové výrobky, respektive plast jako takový, jsou neustále předmětem vášnivých debat na téma znečištění a zamoření planety. Je pravda, že plast je zákeřný materiál. Když vyhodíme například papír, nějakou dobu bude naši zemi znečišťovat, ale v relativně krátké době se rozloží. S plasty už to tak jednoduché není. Takový kus plastu se může rozkládat i několik stovek let, záleží na jeho velikosti a dalších ukazatelích.

Vezměme si třeba takovou PET lahev. Tuhle vymoženost používá snad každý. Když jedeme na výlet, když jdeme do posilovny, do školy nebo do práce, většinou u sebe máme láhev s vodou nebo jiným nápojem. Když ji náhodou zapomeneme doma, na každém rohu najdeme automat, který je takových lahví plný. Vzhledem k tomu, že všichni víme, jak důležité je dodržovat pitný režim, snažíme se vypít alespoň litr a půl denně, což je největší velikost plastové láhve. Kdyby si každý denně koupil jednu takovou lahev a po vypití jejího obsahu ji vyhodil. Jedna takováto láhev se rozkládá zhruba sto let. Kdyby každý člověk v naší republice vyhodil denně jednu takovou láhev, bude se tu povalovat 100 let zhruba 10 milionu lahví a každý den se tento počet bude o jednou tolik navyšovat. Tahle představa je opravdu děsivá, ale není nevyhnutelná. Nemusíme si brát každý den novou láhev, ale můžeme ji vždy jen vymýt a další den do ni napustit nový obsah a až se nám bude zdát už nepoužitelná, můžeme ji ještě zrecyklovat.

Výrobky z recyklátu jsou mnohdy stejně odolné jako výrobky z primárních surovin. Samozřejmě to není pravidlem, ale i když z původní plastové lahve nevznikne další lahev, může z ní vzniknout něco jiného stejně užitečného. Tento koloběh se může opakovat tak dlouho, dokud se z původně pevného plastového materiálu nestane něco mnohem snadněji rozkladatelného.

Plasty se dají zpracovávat opravdu různě a pokud se s nimi naučíme správně zacházet a nakládat, nemusíme se jich nutně vzdávat. Stačí jen jimi neplýtvat a znovu je obnovovat. Ušetří to nejen naši planetu, ale také naši peněženku.