Malovat válečkem můžeme i sami

Malovat válečkem můžeme i sami

Když se stěhujeme do nového bytu, chceme ho mít čistý, a první věc, kterou děláme, je nová výmalba. Kdo je odvážnější a zručnější, nemusí si objednávat malíře, může si byt vymalovat sám.

Stěny se dají jen nabílit, kdo chce jít s dobou, může se pustit do zářivých barev. Studené odstíny prostory rozjasňují a zvětšují, pro vyvolání dojmu menšího, ale zase útulnějšího prostoru se hodí teplé barvy. Když máme o barvě rozhodnuto, vyrazíme na nákup. Budeme potřebovat malířské válečky, stírací mřížku, teleskopickou tyč, štětec na malování hran a rohů, a také krycí fólii na nábytek a pásky.

Co se nám z pokoje nepodaří vystěhovat, přemístíme na střed místnosti a zakryjeme fólií. Dáme ji i na podlahu. Ty součásti stěn, které nechceme mít od barvy, polepíme páskou. Jsou to většinou podlahové lišty, zásuvky, vypínače, rámy oken a dveří. Stěny dobře očistíme jemným smetáčkem, aby na nich nezůstal prach. Pokud je na stěnách více barevných nánosů, bude zdi muset oškrábat. Více péče budeme muset věnovat prvnímu nátěru, pokud jsme neškrabali, postačí základní nátěr zředěnou nátěrovou barvou. Jestliže nechceme mít na stěně šmouhy a na podlaze kaluže, namočeným válečkem přejedeme přes stírací mřížku. Barva se na válečku pěkně rozprostře a přebytečná vykape zpět do kbelíku. Budeme moci začít natírat.

Začíná se vždy od stropu, směrem od okna ke dveřím. Hrany se natřou štětcem, aby byly rovné, na větší plochy se barva nanáší křížem, při dalším nátěru se vyrovná svislými tahy. Jestliže barva nepřilne tak, jak jsme si představovali, nebo jsou na stěně šmouhy, natřeme ještě jednu vrstvu.

Po práci malířské náčiní dobře omyjeme, abychom ho mohli využít i příště, zbylou barvu si schováme na případné opravy.

Práce s válečkem je relativně jednoduchá a hlavně se při ní nenacáká tolik, jako při práci s klasickou štětkou. Ta se hodí na první nátěr, na další malování s ní je potřeba mít zkušenosti. Malířské válečky se vyrábějí v mnoha barvách a provedeních, jejich výběr záleží na rozměru natírané plochy. Užívají se do interiérů i na omítky, na lakování a i na nanášení barev na rovné plochy, hlavně podlahy. Jednoduché válečky jsou z molitanu nebo nylonu, polyamidové se používají na latex, polyesterové na vodou ředitelné barvy, polyakrylové na tuhé barvy. V České republice je jedním z jejich významných výrobců firma IPC plast.