Ne každé dřevo hoří stejně

Ne každé dřevo hoří stejně

Málokdo si doma ještě zatápí v krbu za pomoci dřeva. Krby sice v některých domácnostech stále najdeme, avšak plní už funkci spíše estetickou než praktickou. Některé krby jsou elektrické jiné jsou zase jen maketou pro doladění designu daného domu či bytu. Je až úsměvné, že se tato věc, která byla dříve jediným zdrojem tepla domova stala dnes pouze jakousi estetickou záležitostí bez praktického využití.

Tento tradiční způsob zatápění však ze světa ještě zcela nevymizel. „Živý“ oheň uprostřed obývacího pokoje, kolem kterého sedí rodinní příslušníci a vyprávějí si vtipné příhody, povídky a životní moudra, zatímco venku zuří sněhová vánice, vytváří nějaké kouzlo, kterého se prostě nechceme vzdát. Proto když už byla tato vymoženost překonána v našich domovech, snažíme si ji udržovat ještě alespoň na místech jako jsou horské chaty a chalupy, kde trávíme naše dovolené s rodinou a přáteli.

I takové teplo ale něco stojí a je proto třeba si dobře rozmyslet, jaké dřevo na jeho vytvoření použijeme. Druhů dřeva najdeme nespočet a snad každé z nich najde své ideální využití. Ne všechny druhy se však hodí na výrobu palivového dřeva, které je později určeno k vytápění.

Na topení se hodí nejlépe takzvané tvrdé dřevo. Mezi taková dřeva řadíme například stromy jako dub, buk a habr. Tvrdé dřevo se vyznačuje dlouhotrvajícím kvalitním hořením, tedy s jeho použitím dokážeme topit tak vydatně a dlouze jako například s dvojnásobkem dřeva jiného typu. Tato vlastnost je způsobena délkou růstu. Tvrdé dřevo má hustou strukturu a proto hoří pomaleji a déle.

Dalším typem jsou takzvaná měkká dřeva, mezi které řadíme všeobecně jehličnany. Kdybychom měli celou dobu topit pouze měkkým dřevem, asi bychom brzy zlikvidovali všechny lesy. Neznamená to však, že se měkké dřevo na topení vůbec nepoužívá. Své nezastupitelné místo má při zatápění. Z měkkého dřeva se vyrábí třísky, které se využívají při zakládání ohně pro to, aby se oheň rychle rozhořel. Tyto třísky jsou typické svou rychlou hořlavostí a tudíž jsou těžko postradatelnými pomocníky při zakládání jakéhokoliv typu ohně, ať už u nás doma v krbu nebo na táborákovém ohništi. Roli hraje také vlhkost dřeva. Před tím, že dřevem začneme topit, mělo by být 2- 3 roky na nějakém vzdušném místě- nejlépe tedy venku, ale zároveň ochráněno před deštěm.

Pokud se tedy chceme vrátit k tradičnímu typu vytápění, je dobré znát alespoň základní vlastnosti palivového dřeva a topit tak správně.