Jsou na zemi více než tři sta milionů let

Jsou na zemi více než tři sta milionů let

Stromy nás lidi fascinují už po tisíciletí. Jsou jednou z mála věcí, která přežila veškerou modernizaci a globalizaci naprosto bez újmy a dnes se na ně můžeme dívat úplně stejným pohledem, jakým se na ně dívali lidé před tisíci lety.

Pokud by neexistovali škůdci a pokud bychom my lidé stromy nekáceli, dost možná by tu byli opravdu navěky. Stromy totiž nikdy neumírají na stáří. Vůbec nejstarším stromem na světě je údajně švédský smrk Old Tjikko, který má už více než 9 900 let, a to už je skutečně úctyhodný věk.

Stromy a jejich život tady na zemi jsou obetkány mnohými zajímavostmi. Většina z nás si například myslí, že stromy jsou živy ze země. Opak je ale pravdou. Stromy získávají 90% živin ze vzduchu a pouhých 10% z půdy. Co do výšky dorůstají stromy maximálně 120 metrů, ale i tak se jedná jen o pár vybraných druhů. Naopak nejmenším stromem na světě je takzvaná trpasličí vrba, která nad zemí přečuhuje pouhých deset centimetrů. Stromy také šetří naše peněženky. Každý průměrně vzrostlý strom poskytuje odhadem roční úsporu 200 korun na životní prostředí, včetně úspor energie a snížení znečištění. Stromy správně umístěné kolem budov potom mohou také snížit spotřebu klimatizace a to až o 30 %. To, že stromy produkují kyslík, ví asi každý. Málokdo už ale ví, že dva vzrostlé stromy mohou dodat dostatek kyslíku pro čtyřčlennou rodinu na rok. Stromy jsou velice rozmanité a na světě bychom našli více než 23 000 druhů.

I když stromy sebevíce obdivujeme a uctíváme, občas je dobré jim pomoci odejít z tohoto světa, a to zejména když jsou nemocné a ztrouchnivělé. Tento fakt totiž může ohrozit i naše obydlí. I přes to, že se všichni snažíme co nejvíce přiblížit přírodě a snem nejednoho člověka je bydlet v obklopení zeleně a stromů, musíme počítat také s tím, že každý strom se může zřítit. Proto strom stojící pár metrů od našeho domu je sice jeho nádhernou ozdobou, ale zároveň také ohrožením v případě různých vichřic a jiných povětrnostních vlivů. Podobný problém a ohrožení nastává, když je strom příliš nemocný a slabý. V tomto případě může být jen otázkou času, než se zhroutí. V tomto případě se můžeme obrátit na odborníky zabývající se takzvaným rizikovým kácením stromů a nechat je, aby nám i našemu stromu pomohli.

Stromy je třeba chránit a uctívat nejenom kvůli jejich kráse a majestátnosti, ale také kvůli jejich přínosu pro planetu. Nebýt těchto krásných stvoření, neměli bychom dostatek kyslíku a nemohli bychom zde žít. Stejně tak by mělo být v našem zájmu stromům pomoci, i pokud jsou nemocní.