Jak posílit dětskou imunitu na podzim

Jak posílit dětskou imunitu na podzim

Na podzim je imunita nás všech podrobena zatěžovací zkoušce. Příjemné letní sluníčko nahrazuje ledový vítr a mrazivé večery, často se střídají teploty a musíme čelit velkým změnám při přechodu z venku do tepla domova. Pro malé děti je to o to náročnější, protože se na začátku září vrátily do kolektivu školy nebo školky, kde k šíření bacilů dochází velmi snadno. Jak můžeme jejich imunitě pomoci, abychom si hned nemuseli brát volno a zůstávat s nemocnými ratolestmi doma?

Právě kvůli neustálým změnám počasí, které jsou pro podzim typické, je velmi těžké odhadnout, jak moc dítko obléci. Rodiče se bojí, aby neprochladlo, a tak se snaží prcka zabalit do co nejvíce vrstev je to možné. Ale děti venku běhají, hýbou se a u toho se snadno zapotí a pak dojde k nachlazení velmi snadno. Chladný vzduch však působí pozitivně na lidský organismus, takže i na podzim jsou venkovní hry vhodné. Stejně tak dostatek pohybu má dobré účinky na imunitu a celkové zdraví, proto se začínající zimou neusedněte s dítětem doma k pohádkám, ale dál něco aktivně dělejte.

Nepřetápějte doma a nekoupejte dítě v úplně horké vaně, snáze si tak zvykne na chlad a bude otužilejší. Základem zdraví je pestrá strava bohatá na vitamíny a minerály, a i když je mnohdy těžké prcky přesvědčit jíst ovoce a zeleninu, zkuste jim udělat multivitaminové pití nebo ovoce zabudovat do salátu. V případě, kdy naprosto odmítají sníst jakékoliv ovoce je načase sáhnout k vitamínovým doplňkům stavy. Pomoct mohou i bylinkové čaje, avšak je dobré se v lékárně poradit, které jsou pro děti nejlepší. Samozřejmostí by mělo být zajistit, aby dítě mělo dostatek spánku a bylo v co největší psychické pohodě.

Když už je dítko nemocné, rozhodně neuspěchejte jeho následný návrat do školy. Po nemoci má oslabenou imunitu a snáze tak chytí bacily znovu a mnohdy v horší podobě, a vy budete o to déle muset zůstávat doma. Nemoci jsou u dětí normální, avšak pokud stůně častěji než 6-8x ročně, je načase se s dětskou lékařkou poradit o návštěvě imunologa.