S novou vodovodní baterií ušetříte za vodu

S novou vodovodní baterií ušetříte za vodu

Ať už rekonstruujete celou koupelnu, nebo se vám jen porouchala vodovodní baterie a sháníte novou, neměli byste její výběr podcenit. Dnes už to není jako kdysi, že si vyberete ze dvou kohoutkových tu, která se vám líbí víc, ale možností je celá řada. A to nejenom co se týká otázky designu. Výběr očima by měl proběhnout až v druhé řadě, nejdřív byste se měli zaměřit na požadované vlastnosti baterie. Mezi ty se řadí trvanlivost povrchu, těsnost, dlouhodobá spolehlivost, úspora spotřeby vody a pohodlí ovládání. Jedním z hlavních ukazatelů kvality baterie je její kartuše, dvě destičky, které ovlivňují tlak a průtok vody. Nikdo není tak bohatý, aby si mohl dovolit kupovat levné věci a u nekvalitních baterií se destičky velmi rychle opotřebují. Při prokapávajícím kohoutku za noc uteče až deset litrů vody, proto se opravdu nevyplatí šetřit.

Jistým trendem posledních let jsou baterie pákové, které jsou mnohem pohodlnější na ovládání než kohoutkové. A co se modernosti designu týká letí teď spíše ostré hranaté tvary, které ladí s moderními dynamickými koupelnami. Při výběru baterie ať už do koupelny nebo ke dřezu si však dejte pozor, aby se hodila do celkového ladění interiéru a nebyla pro umyvadlo nepřiměřeně velká.

Momentálně jsou na trhu velmi populární termostatické baterie, u kterých je možné nastavit teplotu vody ještě před jejím spuštěním, díky čemuž jsou i ekonomičtější, šetří vodu která by protekla, zatímco čekáte až se ohřeje. Také jsou bezpečné pro děti, protože mají pojistku bránící opaření. Další úspory vody je možné dosáhnout úspornými sprchovými hlavicemi nebo hlavicemi typu Eco, opatřené perlátory, které obohacují vodu o kyslík a snižují průtok a jsou schopné zmenšit plýtvání vodou až na polovinu. Pokud si nejste jistí, jakou baterii zvolit neváhejte se obrátit na odborné prodejce, kteří vám poradí a v případě složitějších baterií zajistí jejich montáž.