Na českou kuchyni v centru Prahy

Na českou kuchyni v centru Prahy

Každý nemá to štěstí, že má přímo na pracovišti jídelnu, kam se dováží teplá strava. Proto hlavně polední jídlo odbýváme nějakou houskou se salámem nebo nudlemi, hranolky a něčím smaženým z fast foodu. Na oběd máme zpravidla jen půl hodiny, takže každý vyběhne z práce a co nejblíže pracovišti hledá jídelnu, restauraci nebo bufet, kde by se mohl najíst nebo alespoň dostat jídlo do krabičky. Jen málokdy narazíme na možnost objednat si něco z české kuchyně, na kterou jsme zvyklí. Přitom taková bramborová, rajská, gulášová, fazolová, hrachová nebo čočková polévka potěší chuťové pohárky a spolu s pečivem zasytí na celý den.

Lidé z Prahy 1 mají velkou výhodu v tom, že mezi luxusními restauracemi, kam zpravidla vyrazíme jen na rodinné oslavy, vaří restaurace Havelská koruna. Na jídelním lístku najdete českou klasiku, a to dokonce takovou, která se vaří jen v domácím prostředí. Není divu, že sem často zavítají i dobře informovaní cizinci. Za velmi rozumnou cenu ochutnají v srdci hlavního města třeba plněný paprikový lusk, vepřovou plec na žampionech, znojemskou hovězí pečeni, uzené maso s křenovou omáčkou a svíčkovou na smetaně. Denně je v nabídce asi čtyřicet druhů jídel, z toho pětadvacet v základní nabídce a dalších patnáct až dvacet, které se obměňují. Jídelníček se tedy neomrzí ani těm strávníkům, kteří do Havelské chodí pravidelně. Systém obsluhy je ojedinělý, připomíná formu rychlého občerstvení. Zákazník dostane při vstupu do restaurace konzumační lístek, vybírá si to, na co má chuť, a platí až při odchodu. Díky tomu denně projde restaurací přes tisíc strávníků a ve špičce vzniklé fronty se rychle krátí. Výhodou je i to, že si zákazník může jednotlivá jídla nakombinovat s různými přílohami, protože se vše účtuje samostatně.

Sedm kuchařů dbá v zázemí restaurace na to, aby se dodržovaly tradiční staročeské postupy. Guláše i omáčky jsou dobře zaleželé díky tomu, že se tady využívá chladící zařízení s velkým výkonem, které umožní navařené dobroty rychle zchladit a uložit. Přestože možná nemáte rádi smažená jídla, tady se tradičních řízků bát nemusíte. Kuchyně je vybavená vodními fritézami, v nichž strouhanka z obalů klesá na dno do vlažného solného roztoku, takže se nepřepaluje.