Motorovou pilu? Na zahrádku i do lesa

Motorovou pilu? Na zahrádku i do lesa

Sezóna zahradních prací sice končí, ale o to lepší je čas dokoupit si to nářadí, které nám dosloužilo a které budeme potřebovat na jaře. Je přece třeba využít sezónních slev. Kdy jindy než na podzim koupíme tak výhodně sekačky na trávu, křovinořezy, vyžínače, drtiče zahradního odpadu, zahradní traktory, foukače, vysavače, nůžky a další zahradní nářadí?

Prodej zahradní techniky je často spojen s vybavením pro lesní dělníky a další zákazníky, kteří se o lesy a stromy musejí starat. Nejsou to jen motorové pily, ale i ochranné pomůcky. I když jsou moderní pily vybavené řadou bezpečnostních prvků, pořád jde o činnost, při které může dojít k nepříjemným poraněním. Proto je na místě pořídit si pro takovou práci ochranné brýle, rukavice, ochranu hlavy, sluchu a obličeje, a případně i oděv a obuv.

Jedním z výrobců, kteří myslí na všechno a který nabízí motorové pily pro amatéry i profesionály, je firma STIHL. Majitelé rodinných domků a zahrad si nejčastěji kupují benzínové pily pro přípravu palivového dříví a údržbu pozemků. Hodí se k prořezávání stromů, probírce dřevnatých porostů, jsou lehké a kompaktní. Dobře se s nimi pracuje už i proto, že jsou jednoduché a mají ergonomický tvar, který zaručuje pohodlnou práci. Hmotnost těchto pil se pohybuje od čtyř do pěti kilogramů. Benzínové pily pro zemědělství a zahradu jsou výkonné, snadno ovladatelné a vynikají dlouhou životností. Dají se s nimi dělat veškeré práce kolem domu, na farmách, hodí se i pro přípravu palivového dříví a příležitostné kácení. Tyto pily jsou o něco těžší, vyrábějí se o hmotnosti od 5,6 do 6,2 kilogramů. Někdy bývají nazývány také střední třídou a často se využívají ve stavebnictví. Výkonné motorové pily, určené pro profesionální práci, jsou sériově vybaveny prvky pro jednoduchou obsluhu, například bočním zařízením pro napínání řetězu a systémem lehkého startu. Široká škála jednotlivých typů začíná u lehkých, snadno ovladatelných modelů pro probírku a těžbu menších kubatur a končí výkonnými modely pro dlouhodobé nasazení v silných porostech nebo porostech s tvrdým dřevem. U těchto strojů je použita špičková technika, jako je například dekompresní ventil, vybavení pro pohodlné startování a elektronické zapalování pro bezproblémové startování za každého počasí. Dlouhodobý systém vzduchového filtru s kompenzátorem umožňuje dlouhé intervaly práce bez nutných servisních pauz.