Zázrak jménem laser

Zázrak jménem laser

V medicíně i kosmetice se stále časteji mluví o pozitivních a téměř až zázračných účincích laseru. Kde se však laser vzal, v čem spočívá jeho skutečný přínos a jak funguje? Začneme trochou fyziky, laser v podstatě není nic jiného než světlo se specifickými vlatnostmi, a světlo má pro živé buňky zcela zásadní význam. Nejpatrnější je to u rostlin, které se bez přísunu světla neobejdou, avšak i pro lidi je světlo důležité. Laserových přístrojů existuje celá řada, nejedná se pouze o jeden univerzální přístroj, ale záleží na jeho vlastnosetch. Základní dělení je mezi chirurgické lasery, které mohou využívat jen lékaři a používají se v medicíně, do druhé skupiny patří lasery terapeutické, které najdou své uplatnění v kosmetice.

 

A s čím vším tedy může laser pomoci a jaké je jeho využití? Ve zdravotnictví jsou jeho hlavní výhody ve sterilitě a přesnosti. V očním lékařství je možné pomocí něj zcela odstranit dioptrie, stomatolog  může vtrat zub aniž by se ho dotkl, je možné jím odstranit chrápání a chronickou rýmu a vůbec nejvíce využití najde v dermatologii při odstaňování velkých jizev, znamének nebo bradavic. Zcela samostatnou skupinou je potom jeho kosmetické využití, kdy jde především o jeho regenerační a stimulační účinky na kůži. Tradiční snaha lidí o zachování mladistvého a krásného vzhledu se odráží při vyhlazování vrásek, povadlé pleti a zahlazení drobných jizev. Laser však pomáhá i proti akné nebo ekzémům.

Jeho hlavní nevýhoda spočívá ve vyšší ceně a mylném přesvědčení lidí, že se jedná o všelék. Ačkoliv jeho výhody jsou nepopiratelné, není dobré přeceňovat jeho moc. Lasery a další lékařské přístroje nabízí mnoho společností specializovaných na toto odvětví a pokud sháníte laser do kosmetického salonu, včetně veškerého vybavení je dobré si zjistit všechny dostupné informace.