Kulturu si můžeme i objednat

Kulturu si můžeme i objednat

Doba se neustále mění a stejně tak i společnost. „Za nás takové věci nebyly…“- věta, kterou téměř pravidelně slýcháváme od našich rodičů a prarodičů. Pravdou je, že věda a výzkum se posouvají neustále dopředu a vznikají věci, o kterých se dřívějším generacím ani nesnilo, nebo je považovaly za sci- fi. Podobně je tomu i v medicíně. Pro nemoci, na které dříve nebyl lék, dnes existuje hned několik typů léčiv a způsobů léčby, které můžeme využít. Když jdeme do lékárny, můžeme si vybírat, jaký přesně druh kapek do nosu nám bude přesně vyhovovat, z řady deseti druhů lahviček vyskládaných na poličce. Ani nemluvě o internetu a sociálních sítích, které pomalu ale jistě pohlcují životy každého z nás.

Některé věci se ale nemění. Kultura existovala stejně tak před padesáti lety jako teď. Stejně jako naše babičky, i my si rádi poslechneme dobrou hudbu ve společnosti dalších lid, byť se její styl může trošku lišit. Nepohrdneme ani divadlem, tanečními vystoupeními či jinými společenskými událostmi. Kultura má za úkol nás bavit a bavit se chce každý z nás bez ohledu na věk či dobu. V dnešní době je kultura přístupnější než kdy dřív a význam tohoto slova se pomalu rozšiřuje a přibývají další způsoby zábavy. Na ty tradiční ve formě různých divadel však stejně nedáme dopustit.

Problémem dnešní doby je nedostatek času. Lidé pracují od svítání do setmění, a když se po nekonečném dni dostanou domů, jsou zralí na to jít spát. Tenhle kolotoč se opakuje každý den, a když se pak ohlédneme za uplynulým týdnem, zjistíme, že jsme nestihli ani kafe s kamarádkou, natož abychom si dopřáli nějaký kulturní zážitek. Když už náhodou někdy vyjde čas nám, nemají ho zase ti, s nimiž bychom na daný koncert či divadelní představení chtěli jít. A když se konečně sejdeme se všemi, které jsme vidět chtěli, zrovna není v okolí žádná kulturní akce, kterou bychom si setkání rádi zpříjemnili.

Pro tento účel vznikly takzvané kulturní agentury, které produkují a zprostředkovávají kulturní program speciálně na naše akce. V nabídkách takových agentur sice nenajdete koncert Eda Sheerana nebo Lady Gaga, ale snaží se pokrýt hudební styly a nároky co nejvíce lidí. Služby kulturních agentur může využít kdokoliv z nás v podstatě na jakoukoliv akci nebo událost, jako například svatby, oslavy narozenin, výročí, nebo klidně jenom při příležitosti shledání se s přáteli, které jsme dlouho neviděli.