Na díry v zemi jsou jako pes

Na díry v zemi jsou jako pes

Procházíme se po ulici a naše nohy se dotýkají spousty různých povrchů. Všechny tyto povrchy vnímáme, a i když máme na nohou boty s tlustou podrážkou, i kdybychom šli poslepu, poznali bychom rozdíl. Jdeme po čerstvě položeném chodníku se širokými dlaždicemi, po malých kostičkách, které nám mohou částečně a velmi vzdáleně nahradit masáž nohou či po rozbitém starém chodníku, jehož vystouplé a nalomené hrany nás tlačí do nohou. Podobně je tomu i na silnicích. Stejně jako jsou na povrch citlivé naše nohy, jsou citlivé i kola auta a podle úrovně třesu naší sedačky potom také poznáme, po jakém povrchu zrovna jedeme.

Tohle jsou všechno věci, které si ať už záměrně nebo bezděčně při procházce po chodníku či projížďce po silnici uvědomujeme. Jako úplnou samozřejmost naopak třeba bereme fakt, že cestou so práce, domů nebo třeba k lékaři, nespadneme do nějaké hluboké a špinavé díry.

Takové dobře padnoucí poklopy na kanály totiž taky musí někdo pečlivě vyrobit a položit. A i když na ně občas, zejména při jízdě autem, kvůli případné nerovnosti terénu nadáváme, je třeba si uvědomit, že bez nich bychom nikam nedojeli.

Takový poklop na kanál není vůbec samozřejmostí a jejich výběr a pokládka mohou značně ovlivnit kvalitu naší jízdy a chůze a předejít tak případným nepříjemnostem s poškozením tlumičů a podobně. Naštěstí existují specialisti, kteří nám s výběrem a pokládkou vhodného poklopu ochotně pomohou.

Na první pohled to může působit humorně, ale faktem je, že je tato práce také jakousi vědou. Nestačí totiž vzít univerzální kulatý poklop a položit ho na nejbližší díru v zemi. Ne každý kanalizační či vodovodní vývod je stejný a hlavně každý se nachází v jiném terénu, což může výběr a položení poklopu dost ovlivňovat. Aby poklop správně seděl, je často třeba upravit okolí a tvar samotného otvoru vedoucího do kanalizace. Výjimkou tedy není ani rozbití a následné vylévání nerovností betonem a další nezbytné úpravy, které si správné položení poklopu žádá.

A kdo vlastně poptává služeb těchto firem? Nejčastějšími zákazníky jsou vodárenské společnosti, správy a údržby silnic, Ředitelství silnic a dálnic, technické služby měst a obcí či stavební společnosti.