Na plnění našich snů nemusíme být sami

Na plnění našich snů nemusíme být sami

Každý máme své sny. Někdo o krásném rodinném domě s bazénem, bohatě zdobenou a prostornou zahradou a velkou garáží, která nám umožní zaparkovat přímo „v domě“ bez nekonečného kroužení kolem našeho panelového domu, ztrácejíc naději, že ještě někde zbylo nějaké parkovací místo. Někdo zase sní o krásné dřevěné chatě v přírodě u lesa, na které bude trávit klidné víkendy bez elektroniky a regenerovat své tělo i mysl od každodenního pracovního stresu a shonu. A jiný si zase touží vybudovat vlastní firmu a k tomu pochopitelně potřebuje také nějaké prostory, od kterých má pochopitelně taky nějaká specifická očekávání.

I když se na výrok „postavit dům, zasadit strom a zplodit syna“, kterým by se měl řídit každý „správný“ muž , dívá většina z nás s nadsázkou, něco na něm asi skutečně bude. Strom sice zasazuje asi jen málo z nás, ale po bydlení ve vlastním domě, kde budou všechny věci přesně tak, jak si je namyslíme a jak je chceme, to už láká nejednoho člověka.

Vysnění si nějakého cíle je jedna věc, ale k jeho uskutečnění potřebujeme mnohem víc. V případě stavby je pro nás asi nejzákladnější předpoklad dostatek peněz. V dnešní době sice není potřeba mít našetřenou celou částku, máme možnosti různých hypoték, ale přeci jen alespoň část peněz potřebujeme a čím více jich mít budeme, tím lépe.

Když už si tedy po často spoustě let požadovanou částku našetříme a seženeme vhodný pozemek, začínáme řešit už poněkud příjemnější věc, kterou je projektový návrh našeho domu. Tehdy je asi největší prostor pro naše návrhy, nápady a požadavky a spolu s architektem si dům vytvoříme k obrazu svému, zatím však jen na papíře.

Vůbec nejdůležitější část je samotná stavební realizace. Ať už je totiž návrh na papíře jakýkoliv, bydlet budeme v tom, co nám někdo na základě tohoto našeho návrhu postaví. Vybrat si správnou stavební firmu, která bude naši stavbu realizovat by pro nás mělo být klíčové. Zejména přihlédneme- li k tomu, jak dlouho jsme na daný dům museli šetřit, co všechno jsme museli obětovat, očekáváme za to skvělý výsledek takzvaně na první dobrou. Chceme firmu, od které dostaneme za požadované peníze požadovanou kvalitu a na kterou se budeme moci v průběhu stavby spolehnout.

Často si naše sny nedokážeme splnit bez cizí pomoci, ale je důležité, abychom si na pomoc přizvali ty správné lidi.