Odvětví s historií i perspektivou

Odvětví s historií i perspektivou

Velkolepé zvony, elegantní sochy, kloubní náhrady ale i součástky do automobilů. Co mají tyto na první pohled nesourodé věci společného? Všechny jsou vyrobeny z kovu a prošly si stejným procesem výroby, který je znám již po mnoho století, má dlouhou historii a perspektivní budoucnost. Řeč je o slévárenství. Díky němu mohou vzniknout složité předměty nejrůznějších tvarů, které by nebylo možné svařováním a obráběním získat. Slévárenství poskytuje řadu dílů pro mnoho odvětví průmyslu a má své jisté odběratele a uplatnění.

Slévárenské výrobky, jak již název napovídá, vznikají vlitím roztaveného kovu do předem připravené formy. Získaný odlitek může být již sám o sobě hotovým výrobkem, nebo se ještě dál opracovává do potřebného tvaru. Většinou se na odlitky využívají slitiny železa, litiny, oceli, ale i lehkých kovů jako je hliník. Své časté uplatnění pak odlitky najdou ve strojírenství jako základ nejrůznějších strojů, v automobilovém průmyslu i mnoha dalších odvětvích. Ačkoliv se jedná již o dlouho známý postup práce s kovy, i ve slévárenství neustále dochází k inovacím a novým způsobům výroby. Jeho význam je nenahraditelný, současná výroba strojů by se bez odlitků neobešla. Kov odlitku je navíc možné kombinovat s jinými materiály a tím dosáhnout optimálních vlastností.

V České Republice najdeme mnoho sléváren a mnoho z nich má opravdu dlouhou historii. Slévárna v Lomnici nad Popelkou vznikla již v první polovině 19. století a své stroje vyvážela do spousty zemí po celé Evropě. Jen dva roky po Edisonově slavném osvětlení elektřinou New Yorku v této slévárně začali využívat dynamo, které je dnes vystaveno v Národním technickém muzeu v Praze. Postupem času se mechanizace rozšiřovala, firma se pomalu ale jistě rozrůstala a získávala si své jméno. I dnes vyrábí kvalitní slévárenské odlitky z hliníku vyráběné pomocí nejnovějších technologií.