Neoblomný strážce našeho domu

Neoblomný strážce našeho domu

Komu se to nikdy nestalo, toho to pravděpodobně ještě čeká. Většinou jsme zvyklí, že před tím, než odejdeme z domu, všechno zkontrolujeme. Zavřená okna, zhaslá světla, vypnutý plyn, vypnutá televize a teprve po tom, co se ujistíme, že jsme všechno řádně zkontrolovali, včetně věcí, které si bereme s sebou, zavíráme za sebou vchodové dveře. Ne vždy máme ale dostatek času, abychom všechny tyto „odchodové rituály“ provedli v klidu, a tak se často stane, že po bytě lítáme jako splašení, nahlas si přeříkáváme, co všechno kontrolujeme a v jakém je to stavu a ve spěchu, polooblečení a poloobutí vybíháme z domu. Poté, co se ozve zvuk klapnutí dveří nám to dojde- zapomněli jsme vevnitř klíče. Náš partner je zrovna na služební cestě v zahraničí a přátelé, u kterých máme náhradní klíče jsou jako naschvál na dovolené. Najednou náš doposud největší strach z pozdního příchodu do práce vystřídá čirá panika z nastalé situace- nemáme se jak dostat do vlastního domu.

Zámek na našich dveřích se tak může z ničeho nic stát z nejlepšího přítele a sluhy, který udržuje náš majetek a nás samotné v bezpečí našim úhlavním nepřítelem. Pokud jsme se v minulosti „neživili“ zlodějčinou, tak je mimo naše síly a schopnosti zámek sami otevřít. Vyrazit dveře při dnešních zabezpečovacích opatřeních, které se na dveřích nachází, je také takřka nemožné, a tak nám zbývá jediná věc, obrátit se na zámečníky.

Pro tyto případy lze využít takzvanou zámečnickou pohotovost. Zřizovatelé této služby počítají s nestandartními situacemi a jsou si vědomi, že nejvíce nepříjemné je zabouchnout si dveře uprostřed noci a tak tuto službu nabízejí 24 hodin denně. Zámečníci nám mohou otevřít nejen zabouchnuté, ale také zamčené dveře, protože ani to není nemožné. Stává se to zejména s malými dětmi. Nějak se jim povede zamčít se v pokoji zevnitř, ale jeho odemčení je pro ně, i přes naše podrobné navádění skrze dveře, příliš složité.

Ať už si dveře zabouchneme, když trávíme večer sami doma a v papučích vybíháme za poslíčkem pro pizzu, nebo při ranním spěchu do práce, ruce zkušených zámečníků a jejich pohotovostní služba nám pomohou dostat se zpátky do bezpečí našeho domova.