I domácí úkoly mohou být zábava

I domácí úkoly mohou být zábava

Prvního září vyrazilo tisíce natěšených prvňáčků poprvé usednout do školních lavic. Nové batohy a pouzdra se ještě ani neokoukaly, a prvňáčci už si stěžují, že se jim do školy, nechce, že je nebaví a začíná pravé školní nasazení i pro rodiče, kdy odpoledne musí své nezbedné dítko přimět napsat si úkoly. Obzvláště v prvním ročníku na základní škole je pro děti i rodiče náročné nastolit nějaký režim, zvyknout si na jeho dodržování a nezanedbávat přípravu do školy. Jak dítko správně motivovat, aby ho dělání domácích úkolů bavilo a neodehrávala se pokaždé ta stejná nekonečná scéna přemlouvání a odmítání?

Předně je třeba motivace, aby si dítě uvědomovalo důležitost domácích úkolů a bavilo ho je vypracovávat. U základního učiva jistě pomůže dětem vysvětlit, proč je tolik potřebné ho ovládat, co jim to přinese, když budou umět pěkně číst a psát a že i bez počtů se v životě neobejde. Je potřeba v něm vzbudit radost z toho, co už umí, a chuť učit se dalším věcem. Tomu velmi napomáhají pochvaly a drobné odměny. Škola je sama o sobě velmi srovnávací prostředí, a proto byste v žádném případě své dítě neměli porovnávat s ostatními. na věty typu “to, když se tvoje sestra učila psát, šlo jí to mnohem lépe” rovnou zapomeňte. Dítě si jistě zaslouží pochvalu za vše, za co pochválit jde. S odměnami však nepřehánějte, když druhák bude chtít za skvělé vysvědčení nový mobil, co asi bude chtít za další rok?

V současné době navíc seženete mnoho učebních pomůcek pro žáky základních škol, které učivo procvičují hravým stylem. Obzvlášť v první třídě je dobré brát doslova rčení škola hrou. Děti jsou od přírody zvídavé a pro hru se snadno nadchnou. Je mnoho pexes, kostek nebo dalších pomůcek k procvičení každé látky. Je dobré si stanovit pevný řád, kdy se úkoly dělají. Dítěti se vším pomoct, ale zároveň ho vést k samostatnosti. Základní školou si musí projít každý, a každý rodič s dítětem si brzy najde režim, jak co nejlépe fungovat.