Vymaluje pokoj a udělá portrét dítěte

Vymaluje pokoj a udělá portrét dítěte

Narodil se před jednapadesáti lety na Moravě a už od dětství moc rád kreslil. Nejprve tužkou kopíroval obrázky Zdeňka Buriana, potom vzal do ruky štětce a olejové barvy, aby si vyzkoušel malbu technikou starých mistrů. Když začal přemýšlet o své budoucí profesi, měl jasno. Stane se malířem. Dnes pracuje jako malíř – natěrač a ve svém volném čase maluje pro radost. Kopie starých mistrů, akty a portréty. Jmenuje se Pavel Koňařík.

Práce ho opravdu baví a i když se věnuje komerční práci, dělá nevšední věci. Například antické štuky a mramor, fládrování, dokáže vyhotovit imitaci dřeva a ze staré kredence vám udělá novou. Velmi nezvyklé jsou i jím provedené fasády. Umělce v sobě nezapře, a proto na běžnou fasádu nakreslí vždy něco nevšedního, co kolemjdoucího zaujme. Kresbu, nápis nebo třeba letopočet, složený z římských číslic. Také v interiéru udělá takové obrázky, které byste nečekali. Třeba namaluje na zeď loď, květiny nebo Ferdu Mravence s Beruškou. Všechny obrázky jsou krásné, nápadité a vkusné. Vyhotoví obrazy na přání zákazníka, ale dokáže popustit uzdu i vlastní fantazii a vymyslí něco, co interiér ozvláštní a osvěží. Neodmítne ani relativně běžnou zakázku, třeba linky u stropu, vzor jako z minulého století. Vždy je ale všechno provedeno s citem pro barvu a tvar. Chybu neudělá žádná firma, která si u něj nechá udělat reklamní tabuli. Bude tak neobvyklá, že si ji zapamatuje každý zákazník.

Velmi zajímavá je jeho umělecká tvorba. Rád maluje akty krásných žen a portréty. Dokáže zachytit podobu člověka velmi věrně, každý portrét má v sobě ale mnohem víc života než třeba fotografie. Je to tím, že tento malíř dokáže zachytit tajemný úsměv, pohled do dálky i každé pohnutí mysli. Pokud byste chtěli šokovat své známé tím, že si v obývacím pokoji pověsíte třeba Monu Lisu, jste na správné adrese.

Jeho láskou stále zůstává nejběžnější technika, a to kresba. Je pohotová, na papíru zachytí okamžité nápady i to, co malíř právě vidí, co ho zajímá a inspiruje.

Pavel Koňařík za svou práci dostal několik ocenění, v roce 2008 vyhrál soutěž o nejzajímavější historickou fasádu. Vyhotovil ji na bazilice Navštívení Panny Marie v obci Hejnice. Zároveň je nositelem certifikátu spolehlivá firma.