V létě chladit, v zimě temperovat

V létě chladit, v zimě temperovat

V zimě je zima a v létě teplo, jenže někdy lidé potřebují, aby v létě bylo v některých výrobních provozech chladno a v zimě zase nemrzlo. Proto vyvinuli zařízení, která teplotu vyrovnávají. Například chladírny a mrazírny potřebují takové vybavení, aby produkty vydržely v létě chlazené. Jsou to nejen masné výrobky, ale i mražená zelenina, ovoce, zmrzlina a další potraviny. Bez mrazících boxů by se všechno zkazilo. Chladící zařízení potřebují vinařství, protože víno, uskladněné v tancích je nutné udržet v určitě teplotě. Pro tyto účely se vyrábějí nerezové chladící desky. Naopak jiné firmy vyžadují, aby v jejich provozech nemrzlo a udržovala se tam určitá teplota. Nepotřebují tedy chlazení, ale naopak temperování. Zpravidla se řídí požadavky hygieniků a předpisy EU. Vodou a vzduchem chlazené chladiče vody a nemrznoucích směsí pro potravinářskou, chemickou, plastikářskou a strojírenskou výrobu jsou řešené na míru podle požadavků uživatele včetně návrhu okruhů chlazené kapaliny.

Chladící zařízení se využívá i v jiných průmyslových odvětvích, například ve strojírenské výrobě, při zpracování plastů, pryže a v chemické výrobě. Při chlazení, ohřevu kapalin a plynů se aplikují deskové výměníky, které využívají odpadního tepla. V hydraulických systémech a systémech svářecích strojů dochází k chlazení olejů.

Chlazení s temperování se provádí nejen při výrobních procesech. Klimatizují se výrobní prostory, dezinfikují a čistí se výparníky klimatizací. Pro vytápění se užívají tepelná čerpadla vzduch – voda, a to až do výkonu 200 kW. Multifunkční jednotky vzduch – voda se používají především pro aplikace se vzduchotechnikou, v letním období dodávají chladnou vodu, v chladném ji naopak ohřívají až na 65 ºC. Topné výkony dosahují hodnot 38 až 200 kW.

Při rekonstrukci se čpavkové zařízení nahrazuje jednotkami s alternativními chladivy a automatickým provozem. Freonové chladící jednotky se přestavují na ekologická chladiva. Technologie se totiž neustále vyvíjejí a zdokonalují a je tedy přirozené, že se zastaralé systémy nahrazují novějšími a více ekologickými.